Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin hayata geçirdiği proje, teknolojiyi erişilebilir hale getirerek sosyal hayata entegrasyonu destekliyor.

PROJENİN AMACI: SOSYAL HAYATA KATILIMI ARTIRMAK

Proje ekibinde yer alan Elif İlke Gedük, Elitişim’in çıkış amacını, "Projemizin adı Elitişim. İşaret dilini sese ve yazıya çeviren bir akıllı eldiven tasarladık. İşaret dili bilmeyen bireylerle iletişim kurmakta zorlanan engelli vatandaşlarımız için böyle bir çözüm geliştirdik" sözleriyle açıkladı.

ELEKTRONİK ALTYAPIYI ÖĞRENCİLER ÜSTLENDİ

Projenin elektronik bağlantılarından ve donanımından sorumlu olan 4. sınıf öğrencisi Taha Yasin Keskin, geliştirdikleri sistemin el hareketlerini işaret diliyle algılayarak uygulamaya döktüğünü belirtti. Keskin, "Bu proje ile işitme ve konuşma engelli bireylerin iletişim kurmasını daha kolay ve hızlı hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

YAZILI VE SESLİ İLETİŞİM BİR ARADA

Projede görev alan Mustafa Arslan ise teknik detaylar hakkında bilgi verdi. Arslan, "Elitişim, el hareketlerini algılayarak kelimeleri ve cümleleri sese ve yazıya dönüştürüyor. Eldiven üzerinde bulunan LCD ekran ve hoparlör sayesinde kullanıcı, karşı tarafa doğrudan sesli ve yazılı iletişim sağlayabiliyor" ifadelerini kullandı.

YABANCI İŞARET DİLLERİNE DE UYUMLU

Mobil uygulama desteği de sunduklarını belirten Arslan, "Eldivenin mobil uygulamasında farklı ülkelerin işaret dillerine göre seçim yapılabiliyor. Böylece kullanıcı, hangi dilde iletişim kurmak istiyorsa ona göre ayarlamalar yapabiliyor. Aynı zamanda mikrofon entegresiyle karşı taraftan alınan sesli ifadeleri de yazıya çevirerek ekranda gösterme imkanı sağlıyoruz" dedi.

İŞ HAYATINDA KOLAYLIK SAĞLAYACAK

Mustafa Arslan, Elitişim’in iş hayatında da kullanım avantajı sunduğunu belirterek, "Uzun toplantılarda veya sunumlarda bireylerin yazılı iletişimle zaman kaybetmesini önleyerek hızlı bir iletişim imkanı sunmayı amaçladık. Eldiven sayesinde zamandan tasarruf edilerek daha etkin bir iletişim sağlanabilecek" diye konuştu.

Kaynak: İHA