(ANKARA) – Suriye’nin Kamışlı kentinde bugün yapılan Ulusal Kürt Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı. Suriye'deki Kürtlerin geleceğine ilişkin ilgili taraflarla görüşmeler yürütmek üzere ortak bir Kürt heyetinin oluşturulmasına karar verildiği belirtilen bildirgede, “Suriye, bölgesel ve ulusal ilişkilerine saygılı olmalı ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında bir faktör haline gelmelidir” denildi.
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve PYD öncülüğünde, Suriye’nin Kamışlı kentinde Suriye’deki Kürtlerin geleceği gündemiyle bugün toplanan Ulusal Kürt Konferansı tamamlandı. Erbil merkezli medya kuruluşları konferansa, Irak, Suriye, İran ve Türkiye’den Kürt siyasi partileri, sivil toplum örgütleri örgütleri ve toplumun ileri gelenlerinden 400 kişinin katıldığını bildirdi.
Konferansa DEM Parti’den heyetler de katıldı. DEM Parti adına söz alan Batman Milletvekili Keskin Bayındır, konferansın Kürtlerin birliğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin önde gelen siyasi partilerinden KDP’nin lideri Mesud Barzani’nin temsilcisi Hamid Derbendi, konferansta Barzani’nin mesajını okudu.
Barzani’nin mesajında şu ifadelere yer verildi:
“Bu konferans, birlik oluşturma ve Suriye’deki Kürt sorununun çözümü için ortak bir görüş belirleme çabalarında önemli ve tarihi bir adımdır. Aynı zamanda tüm Suriye için daha iyi bir geleceğe katılımınızın bir nedeni olacaktır... Kürt halkının onlarca yıllık ihmal ve baskıdan acı çektiği açıktır.
Bugün bölgede ve Suriye'de hızlı değişimler yaşanmış, halkımız için iyi fırsatlar yaratılmış ve tehditleri aşmak ve özgür ve demokratik birleşik bir Suriye çerçevesinde halkımızın isteklerine uygun, kapsamlı bir proje hazırlamak için tarihi bir sorumluluk sizin omuzlarınızdadır.
Tüm Suriye halklarının ve bileşenlerinin haklarının korunduğu ve güvence altına alındığı, zorbalık izlerinin kalmadığı özgür, demokratik, çok renkli ve eşit bir Suriye'nin kurulmasını destekliyoruz.’’
Konferansta konuşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi, Suriye’nin farklı bileşenlerini yansıtan ademi merkeziyetçi bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu, Kürt Birlik Konferansı’nın amacının bölünme değil, Suriye’nin birliğini korumak olduğunu' söyledi. Mesud Barzani'ye Kürtler arasındaki birliği güçlendirme yönündeki çabaları için teşekkür eden Abdi, ''Kürt haklarının güvence altına alınmasının temel bir talep olduğunu'' sözlerine ekledi.
Bölge medyasında yer alan haberlerde, konferansa ABD ve Fransa’dan temsilcilerin de katıldığı ifade edilirken; iki oturumun ardından tamamlanan konferansın sonuç bildirgesi de açıklandı. Bildirgede, şu ifadelere yer verildi:
“Konferansın amacı; 8 Aralık 2024’te devrilen ve Suriye’nin tüm halklarının, inançlarının ve toplumlarının özgürlüğünü, onurunu çiğneyen; Suriye coğrafyasını baştan başa viran eden, milyonlarca insanı katleden, göçerten baskıcı rejimin devrilmesinin ardından yeni Suriye’nin inşasında Kürtler arasında bir ortak görüş oluşturmak, Kürt sorununun çözümü ve Suriye’nin geleceğini şekillendirmektir...
Tarihi sorumluluklarımız ve mevcut sürecin gereklilikleri, kolektif iradeyle Kürtler arasında ortak bir görüş oluşturmak ve Suriye’deki Kürt sorununa demokratik ve ademi merkeziyetçilik gibi adil bir çözümü gerekli kılmaktadır.
Konferansa katılanlar, Kürtler arasındaki bu ortak siyasi görüşü kurucu bir belge olarak kabul etti. Bu belge, birleşik bir Suriye çerçevesinde Kürt sorununun adil ve kapsamlı çözümü için gerçek bir yakınlaşmayı temsil etmekte; Suriye'nin çok uluslu, çok dinli ve çok kültürlü kimliğini esas almaktadır.
Belge, Kürt halkının ulusal haklarını güvence altına alacak, uluslararası insan hakları sözleşmeleri ve anlaşmalarına bağlı kalacak, kadınların özgürlüğünü ve haklarını koruyacak ve onların tüm kurumlarda etkin bir şekilde yer almalarını sağlayacaktır.
Konferans bu ortak siyasi görüşün kabul edilmesiyle birlikte, bu görüşün ulusal diyaloğun temeli olarak kabul edilmesini talep ediyor; ister Kürt siyasi güçleri arasında olsun ister Kürtler ile yeni Şam yönetimi veya Suriye'deki diğer tüm ulusal güçler arasında, hiçbir tarafı gözardı etmeden...
Bu görüş, herhangi bir etnik, dini ya da kültürel ayrıma dayanmaksızın onur ve haklarını koruyacak yeni bir Suriye’nin inşasına katkı sunacaktır. Aynı zamanda Suriye, bölgesel ve ulusal ilişkilerine saygılı olmalı ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında bir faktör haline gelmelidir.
Sonuç olarak, konferans kısa bir süre içinde Kürtlerin ortak bir heyet kurarak, bu görüşü somut bir siyasi gerçeklik haline getirmek, ilgili taraflarla ilişkiler ve diyalog başlatmak için adım atmasına karar verdi.’’