Konuyla ilgili olarak Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.

“DÜNYA MARKALARINA ÜRÜN YAPABİLİR HALE GELECEĞİZ”

Gaziantep’in Türkiye’nin en büyük terlik üretim merkezi konumunda olduğunu belirten İnce, ayakkabıda da İstanbul’dan sonra 2. büyük üretici il olduğunu da belirtti. Bu kapsamda açıklamalar yapan İnce,

“3 adet meslek eğitim merkezimiz, 1 tane Anadolu teknik meslek lisemiz 1 tane de ayakkabı, moda üretim tasarım bölümümüzle 2 yıllık meslek yüksekokuluyla sektörün ihtiyacı olan kaliteli iş gücünü sağlayan bir iş. Altı farklı bölgede Gaziantep’te ayakkabı, terlik üretimi mevcut. Şu an iki tane küçük sanayi sitesi inşaatı yapımı yeni başladı. Ve yine Türkiye’de ilk defa ayakkabı ihtisas organize sanayi bölgesinin de ramazan ayının son haftası temelini attık. İlk etap, 1 milyon metrekare ikinci etap 850 bin metrekare. İlk etapta 128 tane hak sahibinin de adını belirledik. Burayı faaliyete geçirdiğimiz zaman Gaziantep olarak Türkiye’de bilinen markalara fason üretim yapmanın haricinde bundan sonra da dünya markalarına ürün yapabilir hale geleceğiz. Sektörde bin 600 tane ayakkabı terlik imalatçısı, 200 tane ayakkabı, taban, deri malzeme, taban astarı gibi sektörün ihtiyacı olan yan sanayi de güçlü bir yapıya sahip. Gaziantep olarak lojistik konusunda hiçbir sıkıntımız yoktur. Madagaskar Adası’ndan Kore’ye kadar Gaziantep’ten ürün gönderebiliyoruz. Yine Türkiye’nin İstanbul’dan sonra Anadolu’da düzenlenen en büyük fuarı “Gaf Shoes” Fuarına da ev sahipliği yapıyoruz.”

DEM Parti'li Tuncer Bakırhan'dan emekli aylığı teklifi DEM Parti'li Tuncer Bakırhan'dan emekli aylığı teklifi

dedi.  

“SEKTÖR OLARAK ALTIN ÇAĞIMIZA DÖNECEĞİMİZİ ÜMİT EDİYORUZ”

İnce, konuşmalarının devamında şunları kaydetti:

“Türkiye’nin en büyük ikinci ihracatçı iliyiz. İlk defa Afrika pazarında 25 adet firmamız farklı ülkelerden direkt yatırım yaptı. Ekim ayında Güney Kore ardından Amerika’ya devletimizin sağlamış olduğu desteklerle ayakkabı sektörüyle ilgili ikili ilişki görüşmelerine uzak pazarlara gideceğiz. Oda olarak, 15 farklı ülkenin ticari ateşesi ile görüşmelerimiz sonucunda oralardan Gaziantep’e fuar zamanında alım heyeti davet ediyoruz. Yine devletimizden almış olduğumuz teşviklerle hedef ülkelerden yine heyetleri Gaziantep’e getirip üreticilerimizle onları buluşturmaya gayret ediyoruz. Bu konuda da oldukça başarılıyız. Bunu paydaşlarımızla birlikte başarıyoruz. Son iki yıldır tüm sektörlerde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de bir gerileme yaşandı. Daha önce ayakkabı sektörü cari fazla veren Türkiye’deki sektörlerden bir tanesiydi. İlk defa bu sene cari açık verdik. Ama ayakkabı sektörü su gibidir, akar yolunu bulur. İlk fırsatta ekonomi politikaları değişmezse, ekonomi yönetimi değişmezse uygulanan reçete eylül ayından sonra bir enflasyon ve faizinde düşme trendine gireceği yönündeki beklentileri biz de ümit ediyoruz. Piyasanın sonbaharla birlikte tekrar toparlanma sürecine gireceği 2025 yılının ilk çeyreğinde tekrar ayakkabı sektörü olarak altın çağımıza döneceğimizi ümit ediyoruz. Durmak yok, yapılabilecek her türlü eğitim, çalışma ve fuarları oda olarak paydaşlarımızla birlikte birbirimize sunuyoruz.”

“SEKTÖR BABADAN KALMA YÖNTEMLERDEN ÇIKMALI”

İstihdamın devamı ve ihracatın durmaması için sektörün hak ettiği yeri koruması ve daha yukarılara çıkabilmesi için sanayi 4.0 devrimini tüm dünya bitirmiş iken ayakkabı sektörü olarak 2.0’da kalmış olmayı kabul edemediğini belirtti. Sektörün bir an önce babadan kalma yöntemlerden çıkıp daha profesyonel manada üretim yapmasını istediğini söylerken “Bunun için küçük işletmelerin de birleşmesini özellikle meslektaşlarımdan rica ediyorum.” dedi.

Muhabir: Gizem Çoban