TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’nin 17 maddesi kabul edildi. Teklifle, meslekte fiilen 8 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak görev yapmak üzere Adalet Bakanı tarafından Türkiye Adalet Akademisi'ne atanabilecek. Ayrıca Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak.
AKADEMİ’NİN YAPISI GÜÇLENDİRİLİYOR
Teklife göre Türkiye Adalet Akademisi, kamu tüzel kişiliğini haiz, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kurum olacak. Akademi'nin mevcut teşkilat yapısı korunarak, idari kapasitesinin artırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacak. Akademi; Başkanlık, Başkan ve daire başkanlığı şeklinde teşkilatlanacak hizmet birimleri ile Hukuk Araştırmaları Merkezinden oluşacak.
HUKUK ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KURULUYOR
Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı doğrultusunda Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak. Bu merkez, hukuk ve adalet alanında gelişmeleri takip etmek, ihtiyaçları belirlemek, bilimsel araştırmalar yapmak ve yayınlar hazırlamakla görevli olacak. Ayrıca yargı mensuplarının uzmanlaşmasını sağlamak amacıyla lisansüstü eğitimler düzenlemek için yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yapılacak.
EĞİTİM KURULU PROGRAMLARI BELİRLEYECEK
Meslek öncesi ve meslek içi eğitim programlarının düzenlenmesi yıllık eğitim planı çerçevesinde yapılacak. 18 kişiden oluşacak Eğitim Kurulu, eğitim programlarını belirleyecek. Eğitim planları hazırlanırken Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu, yüksek mahkemeler, hukuk fakülteleri ve ilgili kurumların görüşü alınabilecek.
AVUKATLAR VE NOTERLER İÇİN EĞİTİM PROGRAMLARI
Akademi, adalet hizmeti sunan diğer kişilerin eğitim ihtiyacını da karşılayacak. Bu kapsamda, avukatlar, noterler ve hukuk alanında çalışan kamu personeli için hizmet içi eğitim programları düzenlenebilecek.
HAKİM VE SAVCILAR İÇİN ATAMA VE GÖREVLENDİRME
Meslekte fiilen 5 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, Hakimler ve Savcılar Kanunu hükümleri uyarınca Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek. Ayrıca meslekte 8 yılını tamamlamış hakim ve savcılar, öğretim elemanı olarak atanabilecek. Yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri de Akademide öğretim elemanı olarak görevlendirilebilecek.
TBMM 13 ŞUBAT'TA TOPLANACAK
Teklifin ilk 17 maddesinin kabul edilmesinin ardından alınan karar gereğince TBMM Genel Kurulu, 13 Şubat Perşembe günü saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapandı.