Türkiye Adalet Akademisi’nin teşkilat yapısına, görev ve sorumluluklarına ilişkin hazırlanan Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanunla birlikte Türkiye Adalet Akademisi’nin yapısı, görevleri ve çalışma usulleri yeniden düzenlendi.

ÖZEL BÜTÇELİ VE ÖZERK YAPI

Yeni düzenlemeyle Türkiye Adalet Akademisi, kamu tüzel kişiliğine sahip, bilimsel, idari ve mali özerkliği olan özel bütçeli bir kurum haline geliyor. Akademi, Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösterecek ve idari kapasitesinin güçlendirilmesi hedeflenecek.

İDARİ YAPI NETLEŞTİ

Akademi, Başkanlık, Başkan ve daire başkanlıkları şeklinde teşkilatlanacak. Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak ve bu merkez, hukuk ve adalet alanındaki gelişmeleri izleyerek araştırmalar yapacak, bilimsel yayınlar çıkaracak. Yargı mensuplarının uzmanlaşmasına katkı sağlamak amacıyla hukuk alanında lisansüstü eğitimler için yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yapılacak.

EĞİTİM KURULU OLUŞTURULACAK

Akademi, hem meslek öncesi hem de meslek içi eğitim programlarını yıllık eğitim planları doğrultusunda düzenleyecek. Bu kapsamda Eğitim Kurulu, 18 kişiden oluşacak ve eğitim programlarını belirleyecek. Eğitim süreçlerinde Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, yüksek mahkemeler ve hukuk fakülteleri ile işbirliği yapılacak. Ayrıca, adalet hizmeti sunan diğer profesyoneller için hizmet içi eğitim programları düzenlenecek.

HAKİM VE SAVCILAR AKADEMİYE ATANABİLECEK

Meslekte 5 yılını dolduran hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Akademiye atanabilecek veya görevlendirilebilecek. 8 yılını tamamlayan hakim ve savcılar ise öğretim elemanı olarak Akademide görev yapabilecek. Bunun yanı sıra yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri de Akademide öğretim elemanı olarak görevlendirilebilecek.

Kaynak: Haber Merkezi