52 dakikalık Sabiha Gökçen belgeseli ile izleyenleri büyüleyen Gülşah Çeliker’in  Sabiha Gökçen ile hayattayken yapılan özel röportajları, ünlü tarihçi Cemal Kutay ve Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe, İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker, Türkiye’nin ilk jet pilotlarından Korkut Efe, Rusya Koktebel’deki yüksek planörcülük okul arkadaşı Mustafa İrkin, ilk kadın jet pilotlarından emekli Albay Şenay Günay, Selanik Konsolosu’nun kızı Gül Karabuda, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İlhan Kılıç gibi isimlerin röportajları yer alıyor.

6E37B219 5Cc5 4294 82A2 2A44Da56Dcd2

BELEDİYELERDEN CEVAP ALAMIYOR

Sabiha Gökçen belgeselinin gösterimi ile ilgili sorun yaşayan Gülşah Çeliker TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu. Çeliker, “Cumhuriyet tarihi projesini yaptıktan sonra önüme engeller çıktı. Cumhuriyetin yüzüncü yılına yakın gösterimler oldu. Ama bu sene birçok belediyeden cevap alamıyorum. Konser yapmalarına rağmen, kültürel etkinliklerden, belgesel, kültürel, tarihi konularda halkı aydınlatacak projeleri onaylamıyorlar. Bütçeleri çok küçük olmasına rağmen, halkın talebi olmasına rağmen bunu yapmamaları üzücü. Çünkü gösterimlerde halktan çok güzel tepkiler alıyorum” sözlerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 10 24 At 15.57.09

BELGESELDE TANIKLARLA YAPILMIŞ RÖPORTAJLAR YER ALIYOR

Gülşah Çeliker’in belgeselinde gösterimden sonra sunum paneli de yapılıyor ve sohbet ediliyor. Paneller bazen bir sonucu bazense bir araştırmacı ile yapılıyor. Gülşah Çeliker panelle ilgili, “Sorularla başlayınca, salondan da çok soru geliyor. Bazen bir buçuk iki saat sohbet ediyoruz. O kadar coşkulu sohbetler oluyor ki, cumhuriyeti, Atatürk'ü, Sabiha Gökçen'i, havacılıkla bağlantısını, kadın haklarını soruyorlar. O dönemdeki tanıklarla yaptığım altmışa yakın röportajım var. Bunların arasında havacılar ve havacılık uzmanları, havalimanının kuruluş şartlarındaki komutanlar da var” ifadesini kullandı.

Whatsapp Image 2024 10 24 At 15.57.09 (1)

BELGESELİ 5 YILDA TAMAMLADI

Çeliker belgeselini yoğun çalışmalar sonucu 5 yılda tamamladı. “Her bilgiye ulaşabildiniz mi?” sorusuna ise şöyle cevap verdi:

Bir genç kız belgeseli bitirdikten sonra şu soruyu sordu, "Belgeseli bitirdikten sonra, aa şurası eksik kalmış, dediğiniz bir yer oldu mu? Ben de ona, "Hayır eksiğim yok" dedim. Ama şöyle bir şey olabilir; tabii ki yeniden doğabilirim, bambaşka bir hayat yaşarım. Yeni bir belgesel yaparım, çünkü ben Sabiha Gökçen yaşamındaki her şeyi koydum içine. Bir iki tane fotoğraf eksik kalmış olabilir.

Her şeyi koyduk; Rusya, Amerika, Balkan ülkeleri, Fransa’da çekim yaptık. Ankara’da, Eskişehir’de ve burada da hava müzesinde röportajlarımızın çoğunu resmi yerlerde yaptık. Bunlar için genel kurmay, hava kuvvetlerinden izin aldım. Başbakanlıktan da o zaman destek aldım. Elbette, Kültür Bakanlığı desteğiyle başladı. Sonra da beş tane büyük sponsor buldum, çünkü bu büyük bütçeli bir proje. Uluslararası bir proje. Yaklaşık altı yedi ülkede çekim yapıldı. En önemli barış mesajlarından birinin verildiği bir dönem; Balkan Barış Anlaşmaları imzalanıyordu. Balkan heyeti, Sabiha Gökçen’i Balkan turuna davet etti. Atatürk de "Yapar mısın” diye soruyor, o da “çalışırsam yaparım" diyor. O zaman diyor ki, "Onlara gün vermemiz lazım. Birkaç hafta çalışırsam yeter sanki.”

SABİHA GÖKÇEN İÇİN BALKAN TURU PLANLANIYOR

Çeliker sözlerine şöyle devam etti:

Atina, Selanik, Sofya, Bükreş. Selanik şeklinde bir tur düzenlendi. Eski Yugoslavya’ya da gittik. Arşivlere ulaştık. Yani buranın yurt dışı ayağı da olmuş. Şimdiye kadar yapılmış ve global şartlarda, yabancı röportajların, uzmanların, arşivlerin olduğu tek cumhuriyet belgeseli. Bence benim rakibim olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bu kadar ülkede çekim yapılmış bir Cumhuriyet tarihi belgeseli biliyor musunuz? Ben de bilmiyorum. Cumhuriyet belgeseli var ama genelde lokal. Yani bir iki tane yabancı arşivi var.

Bizim gibi Amerika, Rusya, Fransa, Balkan ülkeleri ile çekim yaptık. Hepsi birlikte karşılaştırmalı tarih araştırması yapıldı. Ayrıca üç dile çevirdik; İngilizce, Fransızca. Türkiye standartlarının çok üstünde bir iş yaptım. Yurt dışında göstermeye de gittik; Hollanda, İtalya, Avusturya, Amerika ve Rusya’da özel gösterimlerimiz oldu. Washington’da, Moskova Üniversitesi ile iki tane gösterim yaptık. Bir tanesi Washington’da, orada Büyükelçilikte gösterim yaptık. Büyükelçilik salonu verdi. Sonra da Los Angeles’ta, üniversitenin salonunda kendimiz oradaki Los Angeles Konsolosluğu ile bir küçük organizasyon yaptık. Üniversite salon verdi ve tanıtım yapıldı. Bayağı da katılım oldu.

GÖKÇEN’İN KARİYERİ 2050 YILINA KADAR DEVAM EDECEK

Sabiha Gökçen’in kariyeri ile ilgili, “2050 yılına kadar devam edecek kadar önemli bir kariyer. Türk kadınları ve Türkler için, Atatürk Cumhuriyeti için. Çünkü savaş pilotu olmak, havacı pilot olmak, bugün de erkekler için biçilmiş kaftan. Bu kariyer hala erkek egemen bir sektör. Ama kadınların da olduğu; 1930’larda Atatürk sayesinde kadınlar ön plana çıkarıldı. Her şeyin bir kadının yapmasını istediği bir liderle Sabiha Gökçen topluma örnek, rol model olarak konuldu ve bu görevi başarıyla yaptı. Ben de onun için büyük fedakarlıklar yaptım. Ankara’da aralıksız bir buçuk ay kaldığım zamanlar oldu”

ÇELİKER’İN PİRİ REİS PROJESİ

Çeliker son olarak ise şu sözleri kullandı:

Bütün bunlar için destekleri alabilmek, sponsorluk yollarını açabilmek için çok çalıştım. Aynı şeyi Piri Reis için de çok uzun süredir çalışıyorum. Sabiha Gökçen’in kitabını da yazıyorum. İnşallah hızlanırım; elli sayfası tamam. Devam edecek, çünkü kendi anılarım da var. Çok güzel anılarım var. Bunları mutlaka paylaşacağım.

Whatsapp Image 2024 10 24 At 15.57.08

Muhabir: Sıla Öcal