TÜRK-İŞ araştırmalarına göre Ankara’da yaşamını sürdüren dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenebilmesi için olması gereken aylık gıda harcaması yani açlık sınırı 18 bin 978 lira 77 kuruş olarak hesaplandığı belirtildi.

YOKSULLUK SINIRI 61 bin 820 TL’YE YÜKSELDİ

TÜRK-İŞ raporuna göre dört kişilik bir ailenin aylık toplam gıda, konut, giyim, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi zorunlu ihtiyaçların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 61 bin 820 liraya yükseldi.

Araştırmaya göre, 2024 yılı haziran ayında bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 24 bin 614 TL olarak hesaplandı. Gıda harcamaları yılbaşına oranla 3 bin 930 TL ve önceki yıla oranla 8 bin 605 TL artış gösterdi. Temel harcamalar yapılması gereken toplam tutar ise son altı ay içerisinde 12 bin 800 TL arttı. Hazırlanan raporda, "Asgari ücret bir işçinin bile geçimini sağlayamazken bir ailenin sadece gıda harcamasını karşılayabilmesi mümkün görünmemekte" ibareleri yer aldı.

TÜRK-İŞ’in araştırmalarında pazar, çarşı, market taraması yapılarak düzenlenen gıda ürünleri fiyatlarında haziran ayında meydana gelen değişimler ile ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:

Süt ve süt ürünlerinde önemli ölçüde bir değişiklik görülmezken et, balık, tavuk, kuru baklagiller ve yumurtanın bulunduğu grupta, aydan aya artışı süren kuzu eti ve dana fiyatlarında Kurban Bayramı nedeniyle biraz yavaşladı. Balık fiyatlarında da artış tespit edilirken tavuk fiyatlarında önemli ölçüde bir artış olmadığı kaydedildi. Kuru baklagil grubunda ise yeşil ve kırmızı mercimek fiyatlarında 3 TL, kuru fasulye fiyatlarında 5 TL ve nohut fiyatlarında 3 TL’lik artış olduğu belirlendi.

MEYVE SEBZE FİYATLARI EL YAKIYOR

Mevsimin de etkisiyle meyve ve sebze fiyatlarının düşmesi beklenirken fiyatlar el yakıyor. Yaş sebze meyve fiyatlarında beklenen düşüş gerçekleşmedi. Sebze fiyatlarında ortalama yüzde 8,56’lık artış olurken meyve fiyatlarında ortalama 4,31’lik bir artış olduğu gözlemlendi. Ortalama meyve kilogram fiyatı 57,81 TL, ortalama sebze kilogram fiyatı 34,14 TL’ye ulaştı. Hesaplamalar bu ay 13’ü meyve, 20’si sebze ve olmak üzere toplam 33 üründeki fiyat değişimi dikkate alınarak yapıldı. Ortalama sebze-meyve kilogram fiyatı 42,61 TL olarak tespit edildi.

“Ekmek, un, bulgur, pirinç, makarna, irmik gibi ürünlerin olduğu grupta geçen ayki zam ile birlikte 200 gramı 10 TL olan ekmeğin fiyatında uzun süre değişikliğe gidilmeyeceği bekleniyor. Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; zeytinyağı, ayçiçek yağı, ve tereyağı fiyatlarında kısmi bir artış meydana geldi. Siyah ve yeşil zeytin, margarin fiyatları sabit olarak kaldı. Yağlı tohum fiyatlarının ortalama az da olsa gerilediği tespit edildi.

BAHARAT FİYATLARINDA ARTIŞ

Baharat ürünlerinin fiyatında ortalama 28 TL’lik artış gözlemlendi. Çayın fiyatında kısmi olarak artış tespit edilirken şeker fiyatlarında kısmi bir düşüş görüldü. Ihlamurun fiyatı bu ay sabit kalırken bal ve reçel fiyatlarında yine az bir artış görülürken pekmezin fiyatı değişmedi. Geçen ay fiyatı artan tuz bu aynı kaldı. Salça fiyatlarında ise kilogramda 1 TL’lik bir artış meydana geldi.