Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Eminönü’nde Hatice Turhan Valide Sultan Türbesi’ni ziyaret etti. Hatice Turhan Valide Sultan’ın sandukasındaki yeni puşideyi gösteren Bakan Ersoy, "Türbeler Müzesi Müdürlüğüne bağlı türbelere toplam 107 yeni puşide üretimi yapıldığını ve bunların 82’sinin sandukalarına örtüldüğünü de belirtmek isterim. Ayrıca 10 türbemizdeki 24 sanduka için puşide işlenmesine de devam ediliyor" dedi.

Temel kazısında 4 odalı mezar çıktı Temel kazısında 4 odalı mezar çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında başlatılan 'Puşide Projesi' türbelerdeki sandukaların puşidelerinin yenilenmesi ile devam ediyor. Proje kapsamında Fatih Eminönü’nde bulunan Hatice Turhan Valide Sultan Türbesi’ndeki puşideler değiştirildi. Programa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve davetliler türbeye gelerek dua etti. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Bakan Ersoy, Hatice Turhan Valide Sultan Türbesi üzerindeki örtüyü kaldırarak yenilenmiş puşideyi gösterdi.

"4. MEHMET'İN ANNESİ"

Türbenin 2019’da restorasyonuna başlandığını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Titiz bir restorasyon sürecinin tamamlanmasıyla Hatice Turhan Valide Sultan, Havatin ve Cedid Havatin türbelerini Haziran 2019’da açmıştık. Tabii Hatice Turhan Valide Sultan çok özel bir şahsiyet. 7 yaşında padişah olan 4. Mehmet’in annesi. Bu kadar genç yaşta tahta geçen bir sultanın annesi olarak Valide Sultan konumuna geliyor ve âdeta padişah naipliği görevini de omuzlayarak devletin her işi ile bizzat ilgileniyor. Valide Sultan ünvanını tam 34 sene taşıyor ki bu Osmanlı tarihindeki en uzun süreli Valide Sultan dönemidir. Bu denli uzun bir dönemden tarihin sayfalarına akseden bilgilere baktığımızda Hatice Turhan Sultan’ın dindar, cömert ve hayırsever olarak yâd edildiğini görüyoruz. Miras bıraktığı Yeni Camii onun bu üstün karakter ve kişiliğinin bir nişanı olarak bugüne ulaşmıştır" dedi.

Kaynak: iha