Tüp bebek, kısırlık sorunu yaşayan çiftlere çocuk sahibi olabilme imkanı sunan bir yardımcı üreme tekniğidir. Bu tedavi, sebebi belirlenemeyen kısırlıklar, ileri yaş, kadınlarda enfeksiyon ve tüplerdeki tıkanıklıklar, erkeklerde sperm sayısının azlığı ve kalitesinin düşüklüğü, obezite gibi metabolik rahatsızlıklar nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftlere yöneliktir.

Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ve döllenmiş yumurtanın anne rahmine yerleştirilmesiyle gerçekleştirilen bir yapay döllenme yöntemidir. Kadınların yumurtaları ve erkeklerin spermleri belirli koşullar altında toplanarak işlem yapılmaktadır. Döllenme başarıyla tamamlandıktan sonra yumurtanın bölünme sürecine geçmesi ve embriyo adı verilen yapıya dönüşmesi beklenir. Ardından embriyo, anne rahmine yerleştirilir ve başarılı bir şekilde tutunması sağlandığında gebelik süreci başlar. Bu aşamadan itibaren, tüp bebek ile oluşan gebelikler doğal yollarla oluşan gebeliklerden herhangi bir fark taşımaz.

 Tüp bebek tedavisinde, laboratuvar ortamında döllenmiş yumurtaların rahme yerleştirilmesi için iki farklı yöntem bulunmaktadır. Klasik tüp bebek tedavisinde yumurta hücresi ve sperm hücreleri belirli bir ortamda bir araya getirilerek kendi kendine döllenmeleri beklenir.

Diğer bir yöntem olan mikroenjeksiyonda ise sperm hücreleri özel pipetler aracılığıyla doğrudan yumurta hücresinin içine enjekte edilir. Hangi tekniğin kullanılacağı, çiftlerin bireysel özelliklerine ve durumlarına göre uzman hekimler tarafından belirlenir. Tedavi sürecinin amacı, döllenmenin sağlanması ve sağlıklı bir gebeliğin oluşabilmesi için en uygun ortamın oluşturulmasıdır.

TÜP BEBEK NEDİR?

Öncelikle tüp bebek tedavisinde anneden alınan yumurta hücresi ile babanın sperm hücreleri kadın üreme sisteminin yani rahmin dışında laboratuvar ortamında bir araya getirilir.  Spermlerden birinin yumurtayı döllemesi ile embriyo elde edilir. Bu şekilde elde edilen embriyo artık anne rahmine yerleştirilir. Bu yöntem sonucunda doğal yollarla gebe kalamamış kişilerde gebelik oluşturmak mümkün hale gelir. 

ÇİFTLER HANGİ KOŞULDA TÜP BEBEK YÖNTEMİNE YÖNELMELİ?

35 yaş altında olan ve gebe kalmasını önleyebilecek herhangi bir hastalığı olmayan bir kadın, 1 yıl korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebelik oluşmuyorsa mutlaka kontrol altına alınmalı ve ihtiyaç halinde tedaviye başvurmalıdır. 

35 yaşın üzerindeki kadınlar veya daha önce gebe kalmayı etkileyen herhangi bir sorun yaşayan kadınlar için 6 ay deneme süresi yeterlidir. Bu süre zarfında gebelik gerçekleşmezse, yaşın ilerlemesi beklenmemeli ve zaman kaybetmemek adına gerekli tedaviye hemen başlanmalıdır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE UYGULANAN YÖNTEMELER NELERDİR?

Tüp bebek sık uygulanan ve başarı oranı her geçen artan tedavi yöntemidir. Kadınların tüplerle ilgili yaşadıkları problemler, yumurtlama sorunları ve erkek kısırlığı gibi nedenlerle bu tedaviler tercih ediliyor. Tedavi başarısını arttırmaya yönelik pek çok yöntem gündeme gelmektedir.

Sağlık-Sen’den tıp öğrencilerine stetoskop desteği Sağlık-Sen’den tıp öğrencilerine stetoskop desteği

TÜP BEBEK KAÇ KEZ DENENEBİLİR?

Tüp bebek denemesinin genel olarak 3 kez yapılması yeterlidir. Bu sayıdan sonraki denemelerde de gebelik oluşumu ihtimali olabilir, ancak bu ihtimal şansı çok düşüktür.

TÜP BEBEK KAÇ YAŞINA KADAR UYGULANABİLİR?

45 yaşına kadar kadınlarda tüp bebek tedavisi yöntemi denenebilir ancak 40 yaş üstü kadınlarda gebelik ihtimalinin düşük olacağı bilinmelidir. Bu nedenle ileri yaştaki kadınlarda tüp bebek tedavisinde başarı yüzdesi genç yaşlardaki kadınlara göre oldukça düşük olduğu için deneme sayısının artırılması gerekebilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARILI OLMA ŞANSI NEDİR?

Anne adayının yaşı ve embriyo kalitesi gibi faktörler tüp bebek başarısında büyük önem taşır ve başarı şansı da buna bağlı olarak değişiklik gösterir. 30 yaş altı kadınlarda tüp bebek başarısı %55-60 civarında 40 yaş üstündeki kadınlarda ise bu oran %15-20’lere kadar düşüyor.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE SIKÇA SORULAN SORULAR

Gelişen medikal teknolojiler sayesinde tüp bebek tedavilerinde başarı oranı artmış, çocuk sahibi olabilmesi imkansız gözüken pek çok çift için tüp bebek yöntemiyle bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına almışlar.

Yumurta nasıl toplanır?

Vajinal ultrason rehberliğinde, yumurtalıkların içine özel bir iğne ile girilerek, yumurtanın yerleştiği folikül adı verilen sıvı dolu yapı boşaltılır. İğne ile alınan sıvı bir tüpe aktarılır. Bu tüpteki sıvıda mikroskop altında görülebilen çok küçük hücrelere sahip yumurta bulunur.

Ağrılı bir işlem midir?

Yumurta toplama işlemi yaygın görüşe göre ağrılı bir işlem değildir, ancak hastaların huzursuz olmaması için lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir.

Yumurtalar döllendikten sonra embriyolar rahim içine nasıl yerleştirilir?

Rahim içine embriyo transferi oldukça basit ve kısa bir işlemdir. İşlem sırasında öncelikle uzman doktor tarafından ince plastik bir kateter rahim ağzına yerleştirilir. Embriyo, bu kateter aracılığıyla anne rahmine aktarılır. Öncesinde uygulanan yumurta geliştirici iğneler sayesinde genellikle gereken embriyodan daha fazla sayıda embriyo elde edilebilir. Bu durumda, transfer edilmeyen kaliteli embriyolar dondurularak saklanabilir.

Embriyo transferi sonrası istirahat edilmeli mi?

Embriyo transferi sonrasında, anne adaylarının ilk 45 dakika dinlenmeleri önerilir. Bu sürenin ardından, hastaneden ayrılmak için herhangi bir istirahat gerekli değildir. Günlük aktivitelerine ve iş yaşamına devam etmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Transferden sonra, anne adayları ağır egzersizler, tempolu yürüyüşler gibi spor aktiviteleri ve cinsellik dışındaki tüm normal yaşam aktivitelerine dönebilirler.

Transferden sonra kişi normal aktivitelerine ne zaman döner? Kişinin cinsel yaşamı etkilenir mi?

Transfer sonrasında, anne adayları ağır egzersizler, tempolu yürüyüşler gibi spor aktiviteleri ve cinsellik dışındaki tüm normal yaşam aktivitelerine devam edebilirler. Özellikle transferden sonraki ilk haftada, cinsel ilişki önerilmez. Bu durum, yumurta geliştirici tedaviler ve uygulanan işlemler sonucu yumurtalıkların hafifçe büyümesinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu kısıtlamanın gerekliliği henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değildir.

Dondurulmuş embriyodan elde edilen gebelik sonuçları nasıldır?

Tüp bebek merkezinin laboratuvar kalitesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Uzman kişiler tarafından elde edilen embriyoların doğru şartlar altında saklanması hayati önemdedir.

Tüp Bebek tedavisi fiyatları 2024 

2024 yılında tüp bebek tedavisi fiyatları hakkında kesin bilgi vermek, hastanın durumu, tedavi planı ve kullanılacak yönteme bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Uzman doktor muayenesi olmadan fiyat bilgisi sağlamak mümkün değildir. Tüp bebek tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak ve iletişime geçmek için sayfadaki iletişim bilgileri formunu doldurabilirsiniz.

Editör: Züleyha Kandöker Yiğit