Gözaltı giriş-çıkış muayeneleri İstanbul Protokolü’ne uygun yapılmalı, tutuklu yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi sağlanmalı ve muayene-tedavi hakları korunmalıdır. Güvenlik güçlerinin orantısız müdahaleleri, kolluk yetkisini aşan şiddet eylemleri ve yaygın biber gazı kullanımına derhal son verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

TOPLUM SAĞLIĞI CİDDİ ŞEKİLDE TEHDİT ALTINDA

Açıklamada, uzun süredir toplumun geniş kesimlerini etkileyen hukuksuz uygulamaların, hukukun üstünlüğü ilkesini zedelediği ve toplumsal sağlığı tehdit eder boyutlara ulaştığı belirtildi. Kutuplaştırıcı siyasi dilin, toplumsal huzura zarar verdiği ve bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkilediği ifade edildi.

BASKI, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR ARTIYOR

TTB’nin açıklamasında, siyasetçilerden gazetecilere, belediye başkanlarından sanatçılara kadar farklı kesimlere yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamaların şiddetini artırarak sürdüğü belirtildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve bazı belediye başkanlarının da dahil olduğu çok sayıda yurttaşın hukuka aykırı şekilde gözaltına alındığı ve yüzlercesinin tutuklandığı vurgulandı. 19 Mart’tan bu yana en az 2 bine yakın kişinin gözaltına alındığı, 300’e yakınının ise tutuklandığı bilgisi paylaşıldı.

BİBER GAZI SAĞLIKTA CİDDİ SORUNLARA YOL AÇIYOR

Gözaltı ve tutukluluk esnasında yaşanan sağlık ihlallerine dikkat çeken Merkez Konsey, güvenlik güçlerinin aşırı müdahaleleri, bireylere yönelik şiddet ve yaygın biber gazı kullanımının sağlık alanında ciddi problemlere neden olduğunu belirtti. Tutukluların tedavi ve muayene haklarının kısıtlanması, ilaçlara erişimlerinin engellenmesi gibi uygulamaların insan onuruyla bağdaşmadığına işaret edildi.

KEYFİLİK VE HUKUK DIŞILIK SIRADANLAŞTI

Açıklamada, hukuka aykırı ve keyfi uygulamaların olağan hale geldiği, milyonlarca yurttaşın benzer süreçlere maruz kalabileceği uyarısında bulunuldu. Herkesin herhangi bir gerekçe olmadan hak kaybına uğrayabileceği bir ortam oluştuğu ifade edilerek, bunun hukuk güvenliğinin ortadan kalkması anlamına geldiği belirtildi.

YETKİLİLERE AÇIK ÇAĞRI

TTB, gözaltı ve tutukluluk koşullarındaki sağlık hizmeti ihlallerine son verilmesini talep ederken, tüm giriş-çıkış muayenelerinin İstanbul Protokolü’ne uygun şekilde gerçekleştirilmesini istedi. Ayrıca güvenlik güçlerinin orantısız müdahalelerine son verilmesi, kutuplaştırıcı politikaların terk edilmesi ve hukuk ile demokrasinin esas alınması çağrısında bulunuldu.

SAĞLIKLI TOPLUM İÇİN DEMOKRASİ VE ADALET VURGUSU

Merkez Konsey, açıklamasını “Sağlıklı bir toplum ancak insan haklarına, adalete, barışa ve demokrasiye sahip çıkılarak inşa edilebilir” sözleriyle tamamladı.


Kaynak: ANKA