Trump’ın göreve başlamadan önceki hafta 81,75 dolara kadar yükselen Brent petrol fiyatı, 12 Ağustos 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak, 20 Ocak haftasında petrol üretimini artırmaya yönelik başkanlık kararnameleri nedeniyle Brent petrol yüzde 3 değer kaybederek son 10 haftanın en büyük düşüşünü yaşadı.

  • Batı Teksas türü (WTI) ham petrol fiyatı da yüzde 3,7 düşüşle 74,38 dolara geriledi.
  • 27 Ocak haftasında Brent petrol yüzde 1,2 azalarak 76,30 dolara, WTI ise yüzde 1,3 kayıpla 73,40 dolara düştü.

4 HAFTADIR DÜŞÜŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR

Trump’ın, 7 Şubat’ta İran ham petrolünün Çin’e sevkiyatına yaptırım uygulayacağını açıklaması arz endişelerine yol açsa da, fiyatların haftayı düşük seviyelerde kapatmasını engelleyemedi.

  • 3 Şubat haftasında Brent petrol yüzde 2,3 değer kaybederek 74,53 dolara geriledi.
  • WTI yüzde 3,5 düşerek son altı haftanın en düşük seviyesine indi.

Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na yönelik olası bir diplomatik hamle de fiyatların düşüş eğilimini sürdürmesine neden oldu.

  • 10 Şubat haftasında 77,02 dolara kadar yükselen Brent petrol yüzde 0,2 kayıpla 74,40 dolara geriledi.
  • WTI yüzde 0,2 düşerek 70,71 dolardan haftayı kapattı.

KALICI BİR YÜKSELİŞ BEKLENMİYOR

Uluslararası veri analitik şirketi Kpler’in Kıdemli Petrol Uzmanı Homayoun Falakshahi, fiyatlardaki toparlanmanın Çin ekonomisinden gelen olumlu veriler ve Trump yönetiminin politikalarından kaynaklandığını ancak kalıcı bir yükseliş beklenmediğini ifade etti.

  • “Önümüzdeki üç ay boyunca Avrupa ve Asya’da birçok rafinerinin bakım nedeniyle devre dışı kalacak olması, fiziksel ham petrol talebinin azalmasına ve fiyatların baskılanmasına neden olacak.”
  • “OPEC+’ın üretim artışlarını ertelemesi durumunda fiyatlar yukarı yönlü hareket edebilir, ancak Brent petrolün 80-85 dolar seviyesini kolayca geçeceğini düşünmüyoruz.”

PİYASALAR TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR

Viyana Enerji Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Fereydoun Barkeshli, uluslararası petrol piyasasının 2024’ün ikinci yarısından itibaren zayıf bir görünüm sergilediğini belirtti.

  • “Piyasalar, Çin’in petrol talebine temkinli yaklaşırken, OPEC+ üretim kotalarına bağlı kalmaya devam ediyor.”
  • “Trump’ın petrol ve enerji politikaları piyasalara karışık sinyaller gönderiyor. ABD’nin petrol üretimini artırma politikası, önümüzdeki aylarda piyasada daha fazla petrol olacağına işaret ediyor.”

Barkeshli, OPEC+ grubunun üretim planlarını yeniden gözden geçirdiğini ve piyasaların ‘bekle ve gör’ yaklaşımını benimsediğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi