İçinde yer aldıkları topluma arkasını dönmeyen, kulağını kapatmayan, meselelerini görmezden gelmeyen bir bağımsız müzik grubu olan Peyk’in solisti İrfan Alış, ardında bu toplumun insanlarına bir şeyler anlatma gayesi ile ortaya çıkardığı sözleri ve bestelerini bırakarak bugün 53 yaşında bu dünyadan ayrıldı.
İRFAN ALIŞ KİMDİR?
“Ticari şarkılar, yaşadığını inkâr eden şarkılardır” diyen İrfan Alış, yalnızca bu cümlesiyle bile kendi müzik anlayışının ne yönde şekillendiğini ortaya koymuştur.
Hayatın içerisinden insan hikâyelerini aktaran bir sosyal mecra kanalına konuk olan Alış, hem kendisinden hem de "Köleler ve Kilitler" şarkısının doğuşundan bahsetmiştir.
Pek çok iş denediğini, hayatındaki ilk resmi işinin alüminyum doğramacılık olduğunu anlatan Alış, ustalarının hepsinin düştüğüne, bazılarının öldüğüne şahit olunca o iş içerisinde geleceğinin parlak olmadığını görüp müziğe daha fazla eğildiğini, o hikâyelere de müziğinde yer verdiğini aktarmıştır.
“Dinlediğiniz müziklere baktığınızda bu insanların Türkiye’de yaşadığına inanamazsınız” diyen İrfan Alış, eğlence dünyasının, sömürünün en üst boyutlarda yaşandığı alan olduğunu da dile getirmiştir. Projede, “Müzik başlı başına bir devrimdir fakat buna inanmak lazım. Ben bir şey anlatmıyorum, var olan kendini anlatıyor” ifadelerini de aktaran Alış, Köleler ve Kilitler’i var eden olaya da değinmiştir.
İŞTE O ŞARKININ HİKÂYESİ
Projenin haberimize konu olan bölümünün 6 yıl önce yayınlandığını göz önüne aldığımızda, yaklaşık 12 yıl geçmişe gelen bir olay, Köleler ve Kilitler adlı şarkının çıkış noktası olmuştur. Alış’ın anlattıklarına göre; Ahmetbeyli tarafında küçük bir tekne batmış, kamarasında kilitli olan kadın ve çocuklar (60 kişi), boğularak ölmüştür. Kaptan ise oradan kaçmıştır. Olay, kıyıya çok yakın bir yerde gerçekleşmiştir. Durumu bir bahçıvanın iç döküşü esnasında söylediği "Şuracıkta, uzatsan ayağın değer, o kadar yakın, insanları boğmuşlar" sözleri ile öğrenen Alış, “Keşke anlattıklarım yalan olsa” dediği şarkının buradan vücut bulduğunu belirtmiştir.
İşlerine olan yaklaşımlarının, akıllara İsmet Özel’in “İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse ötekine sağır / O ferah ve delişmen birçok alınlarda betondan tanrılara kulluğun zırhı vardır” dizelerini getirdiği Peyk tarafından dinleyenlerine sunulan bu şarkının bazı sözleri şu şekildedir: “…Kitlidir ambarlar, sanki insan kapanı / Oysa sahiller öyle yakındı, uzatsan değerdi ayağın / Bir gemi batıyor cani sulara / Çünkü kaptanlar korkan isyandan, fırtınalardan bile fazla / Merhamet yok / Sözde insanlar korkar Allah’tan, kalubeladan bu yana / Bir gemi batıyor cani sulara / İnsanın insana ettiğine bak…”