Bornova ilçesi Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde 17 Aralık'ta 10 yaşındaki Mert Yetiştiren, TikTok'tan gördüğü bir deney videosunu taklit etmek istedi. Üzerine kolonya döküp kendisini ateşe veren Mert, ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı ancak 16 gün sonra yaşam mücadelesini kaybetti. Bu üzücü olay sonrası sosyal medya kontrolü ve yasal düzenlemeler gündeme geldi.
"YASAL DÜZENLEMELER GEREKİYOR"
Uzman Aile Danışmanı Ferhat Yılmaz, çocukların sosyal medya kullanımına ilişkin yasal düzenlemelerin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Çocuklar ekranın var olduğu bir dünyaya doğuyorlar ve bu dünyadaki içerikler onlar için zamanla normalleşiyor. TÜİK verilerine göre çocukların yüzde 83'ü internete erişebiliyor ve her üç çocuktan biri yaşını büyük gösteriyor. Ayrıca her 20 çocuktan beşi siber zorbalığa maruz kalıyor" dedi.
SOSYAL MEDYA KULLANIMI KONTROL ALTINA ALINMALI
Yılmaz, çocukların sosyal medya kullanım sürelerinin dünya ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde çocuklar günde ortalama 2,5 saat sosyal medya kullanıyor. Bu durum çocukların zararlı içeriklere ulaşmasını kolaylaştırıyor ve bazı zararlı davranışları normalleştiriyor. Sosyal medyada yer alan akımlar çocuklara gerçek hayatta da zarar verebilecek seviyeye gelebiliyor. Bu nedenle sosyal medya kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler şart" ifadelerini kullandı.
"EBEVEYNLER DE SOSYAL MEDYADAN UZAK DURMALI"
Yılmaz, çocukların sosyal medya kullanımında ebeveynlerin rolüne de dikkat çekerek, "Evde demokrat bir tutum sergilenmeli. Çocuğa sosyal medya kısıtlaması getirilirken, ebeveynler de sosyal medya kullanımını sınırlandırmalı. Çocuk ödev yaparken ebeveyn de telefonuna bakmamalı. Ayrıca sosyal medya çocuklar için bir susturucu olarak kullanılmamalı. Çocuk yemek yesin diye eline telefon verilmesi doğru değil" uyarısında bulundu.