Alanya’da bir otelde konaklamak isteyen M.E.L. ve arkadaşı, web sitesi üzerinden 26-29 Temmuz 2024 tarihleri için rezervasyon yaptırdı. Ancak oda numarasını öğrenmek amacıyla oteli arayan M.E.L., rezervasyonlarının “erkek kontenjanının dolduğu” ve “iki erkek olarak konaklamalarının mümkün olmadığı” gerekçesiyle iptal edildiğini öğrendi.
Ödemelerini gerçekleştirmiş ve uçak bileti almış olan iki arkadaş, çalıştıkları kurumdan da izin talebinde bulunduklarını belirterek otelden olumlu bir dönüş alamadıklarını iddia etti. Bu durumu TİHEK’e taşıyan arkadaşlar, cinsiyet temelli ayrımcılığa maruz kaldıkları gerekçesiyle şikâyette bulundu.
OTELDEN 'TOPLUMSAL GERÇEKLER' SAVUNMASI
Şikâyet sonrası otelin savunması da alındı. Otel yönetimi, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada, “toplumsal durumların dikkate alınması gerektiğini” belirterek, pek çok işletmede “damsız girilmez” uygulamasının bulunduğuna dikkat çekti.
Savunmada ayrıca, erkek gruplarının otelde konaklamasına yönelik kısıtlamaların, “erkeklerin aşırı alkollü eğlencelere katılmaları ve diğer misafirlere rahatsızlık verebilecek davranışlarda bulunmaları” nedeniyle alındığı öne sürüldü. Bu uygulamanın sektörel deneyimlere ve toplumsal gerçeklere dayandığı savunuldu.
Bununla birlikte, “erkek kabul edilmez” şeklinde genel bir kuralın bulunmadığı, yalnızca “karma olmayan” erkek grubu rezervasyonlarının kabul edilmediği ifade edildi.
TİHEK: AYRIMCILIK VE ÖNYARGI VAR
TİHEK, yaptığı incelemelerde M.E.L.’nin sunduğu belgeler ve telefon görüşmelerinin, otelin cinsiyet temelli ayrımcılık yaptığını ortaya koydu. Otelin savunmasının varsayımlar ve önyargılar üzerine kurulu olduğu, erkek gruplarına yönelik bu uygulamanın herhangi bir objektif ve makul gerekçeye dayanmadığı tespit edildi.
Bu değerlendirmeler sonucunda, otelin uygulamasının ayrımcı bir muamele olduğu belirlenerek işletmeye 141 bin 934 lira idari para cezası verildi.
TİHEK, kararına karşı itiraz yolunun açık olduğunu duyurdu.