Tebliğe göre, tıbbi kullanım amaçlı etil alkol kullanıcılarından kamu kurum ve kuruluşları hariç:

  • Eczaneler aylık 5 litre,
  • Birinci basamak sağlık hizmet sunucuları aylık 10 litre,
  • İkinci basamak sağlık hizmet sunucuları yıllık 1.000 litre,
  • Üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları yıllık 2.000 litre,
  • Veteriner hekim muayenehaneleri ve poliklinikleri aylık 5 litre,
  • Hayvan hastaneleri aylık 40 litre tıbbi amaçlı etil alkol alabilecek.

Ayrıca, kamuya ait hayvan barınakları, bakım ve rehabilitasyon merkezleri de aylık 40 litreye kadar etil alkol alabilecek. Kamuya ait sağlık hizmet sunucuları ise faaliyet alanlarıyla uyumlu miktarda etil alkol temin edebilecek.

SATIŞ VE STOK SINIRLAMALARI

Tıbbi amaçlı etil alkol toptan satıcılarının, belirlenen miktarların üzerinde satış yapması yasaklandı. Toptan satıcıların stoklarında en fazla 50 bin litre tıbbi amaçlı etil alkol bulundurmasına izin verildi. Tebliğ yayımlandığı tarihte 50 bin litreden fazla stoka sahip toptan satıcılar, stok miktarları bu sınırın altına inene kadar yeni ürün alımı yapamayacak.

BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Belirlenen miktarın üzerinde etil alkol talep eden ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları, Sağlık Bakanlığı’ndan uygunluk yazısı alarak Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’na (TADAB) başvuru yapacak. Başvurular, TADAB tarafından 30 gün içinde değerlendirilecek.

KAYIT ZORUNLULUĞU VE YAPTIRIMLAR

Sağlık hizmet sunucuları, hayvan sağlığı kuruluşları ve kamuya ait hayvan barınakları etil alkol kullanım miktarları ve alanlarına ilişkin kayıt tutmak zorunda olacak. Sınırlamalara uymayanlar, 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu hükümleri kapsamında idari yaptırımlara tabi tutulacak.

Tebliğ, tıbbi amaçlı etil alkol piyasasının düzenlenmesine yönelik önemli sınırlamalar ve yükümlülükler getirerek yürürlüğe girdi.

Kaynak: anka