CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve sonrasında yaşanan gelişmeler, İngiltere merkezli haftalık dergi The Guardian Weekly’nin bu haftaki sayısında manşet oldu. Derginin kapağında “Türk demokrasisinin sonu mu?” başlığı kullanıldı ve İmamoğlu’nun tutuklanmasını izleyen protestolardan bir fotoğrafa yer verildi.

PROTESTOLAR VE BASKILAR BAŞYAZIDA İNCELENDİ

Ruth Michaelson imzalı haber analizinde, İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından Türkiye genelinde patlak veren hükümet karşıtı protestolar ele alındı. Michaelson, İstanbul’dan bir genç aktivistin tutuklanmasının, özellikle gençler arasında büyük bir öfke yarattığını ifade ederken, muhalefetin protestoların yönü konusunda yaşadığı fikir ayrılıklarına da dikkat çekti.

Haberde, “Geçen ay İstanbul'un popüler belediye başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması, Türkiye'nin son yıllardaki en büyük hükümet karşıtı protestolarını ateşledi. Protestocular, polisle şiddetli çatışmalar içinde her gece sokaklarda toplanıyor. Ancak binlerce tutuklama sonrasında ve protestoların nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda yaşanan anlaşmazlıklarla birlikte muhalefet bir çıkmaza girdi” ifadelerine yer verildi.

ORTAK ENDİŞE: OTORİTERLEŞME

Yazıda, Türkiye’nin “geri dönülmez biçimde otoriterliğe kaymasından” duyulan endişelere vurgu yapılırken, protestoların geleceği ve muhalefetin durumu hakkında da değerlendirmelere yer verildi. Michaelson, farklı görüşlerin, muhalif hareketin ortak bir strateji oluşturmasını zorlaştırdığını belirtti.

ORHAN PAMUK’TAN DEMOKRASİYE DAİR KÖŞE YAZISI

The Guardian Weekly’nin bu haftaki sayısında Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un da bir köşe yazısı yer aldı. Pamuk, yazısında Türkiye'deki demokratik değerlerin erozyona uğramasından duyduğu derin kaygıları dile getirdi. Yazıda, “Türkiye’de geriye çok az şey kalan demokrasinin durumu üzerine içten ve endişeli bir değerlendirme” sunulduğu belirtildi.

KAPAKTA ÇARPICI GÖRSEL

Derginin kapağında, İmamoğlu’nun tutuklanmasını protesto eden kalabalıkların yer aldığı bir fotoğraf kullanıldı. Başlık olarak ise “Türk demokrasisinin sonu mu: Türkiye’nin hükümet karşıtı protestolarına içeriden bakış” ifadesine yer verildi.

Kaynak: ANKA