Karar verme, sonuçtan ziyade bir süreci ifade etmektedir. Bir yanda tercihi, diğer yanda vazgeçişi barındırmaktadır. Karar vermenin kapsamında, içinde bulunulan durum ve şartlara göre, belirlenen hedef doğrultusunda en uygun olanı seçme eylemi bulunmaktadır.
Herhangi bir durumda yapılması gereken kıyafet seçimi, kişiyi strese sokmanın yanı sıra kimi zaman gidilecek yere geç kalınmasına, bir türlü karar verilememesi ve gecikmenin etkisi ile daha da gergin bir ruh hâline geçilmesine, belki bu yüzden o sırada gerçekleşebilecek bir iletişimde fevri / asabi çıkışlara neden olabilmektedir. Tek tip giyinme tutumu da tam olarak bu noktada devreye girmektedir.
TEK TİP GİYİNMEK NE İŞE YARAR?
Başarılı insanların her gün aynı tip kıyafetler giymeyi tercih etmesinin arkasındaki birtakım sebepler; zihinde daha önemli konuları düşünmeye yer açmak ve daha verimli kararlar almak, günlük stresi azaltmak, zamandan tasarruf etmek, enerjiyi boşa harcamayı engellemek, öz disiplin imkânı ve gereksiz harcamaların önüne geçmek amaçlarıyla açıklanabilmektedir.
BU YÖNTEMİ KULLANAN BAZI İSİMLER
Siyah giyen adamlardan biri olan Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg, neden bu yönde bir davranış geliştirdiği ile ilgili yöneltilen soruya, "Hayati kararlarımı mümkün olduğunca basit tutmaya çalışıyorum. Bu şekilde küçük detaylara ayırdığım zamanı, verebileceğimiz hizmetlerle ilgili büyük kararlara kanalize edebiliyorum" şeklinde yanıt vermiştir.
Tarzı için Japonya'dan ilham alan Steve Jobs'ı etkileyen durumun hikâyesi ise şöyledir: Jobs, gerçekleştirdiği bir Japonya seyahatinde Sony fabrikasını ziyaret etmiştir. Çalışanların hepsinin aynı şekilde giyindiğini görüp sebebini soran Jobs’a, Sony Başkanı Akio Morota; ülkede yaşanan kıtlık sonrasında böyle bir çözüm üretildiğinden, bunun daha sonra bir kurumsal kimlik halini aldığından ve tek tip giyiniyor olmalarının, işçilerin ne giyeceklerini düşünme sorununu ortadan kaldırdığından dolayı işe odaklanmalarını sağladığının gözlemlendiğinden bahsetmiştir.