Nevşehir’de yaşanan olayda Gökhan Sözlü, tefecilik yapan şirkete denk gelerek yaşadığı maddi kayıp sonrası şikayetçi olduğunu belirtti.
Sözlü, ilk olarak aldığı borçtan 300 bin TL düşürülmesi karşılığında bir araç verdiğini, ayrı ayrı 130 bin TL ve 15 bin TL miktarı da İ.Ö. isimli şahsa kayıtlı IBAN numarasına gönderdiğini söyledi. Sözlü, ödediği miktarlardan sonra İ.Ö. isimli şahıstan senedini istediğini ancak vermediğini ifade etti.
''ALDIĞIM ARACI DAHA UCUZA SATMAK ZORUNDA KALDIM''
Gökhan Sözlü, İ.Ö. ile arasında geçen diğer diyaloglar hakkında da şunları söyledi:
''İ.Ö. isimli şahıs, benim kendisine vermiş olduğum 500 bin TL değerinde senet ve 400 bin TL değerinde kime ait olduğunu bilmediğim çek karşılığında bahsi geçen şirketten 350 bin TL değerinde araç aldığını ve daha ucuza satmak zorunda kaldığını söyledi.''
''PARA KARŞILIĞINDA BORÇ DEĞİL ARABA VERİYORLAR''
Gökhan Sözlü., İ.Ö. isimli şahsa aldığı aracı neden başkasına ucuza sattığını sorduğunda ise ''İ.Ö. isimli şahıs bana paraya ihtiyacı olduğunu, şirketin kendisine para karşılığında borç vermediğini ancak araç verebileceklerini söylediğini, kendisinin de bunu kabul ederek para yerine araç aldığını ve bunu daha ucuza sattığını söyledi'' dedi. Sözlü., İ.Ö. isimli şahsın daha önce aynı şirketten birkaç defa çek ve senet karşılığında para aldığını ancak bu sefer gittiğinde para yerine araç verdiklerini belirtti.
SAVCILIĞA GİDEREK ŞİKAYETÇİ OLDU
Gökhan Sözlü, borcunu ödemesine rağmen verilmeyen senetler ve üzerine gelen protesto yazısı sonrası Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığına giderek şahıs ve şahıslar hakkında şikayetçi olduğunu ifade etti. Şikayet sonrası soruşturma kapsamında dava devam ederken İ.Ö. isimli şahıstan ödediği senetleri tekrar istediğini belirten Sözlü, ''İ.Ö., senede karşılık 60 bin TL daha para vermem gerektiğini söyledi. Şahıs parayı N.E.İ. adına kayıtlı IBAN hesabına göndermemi söyledi. İki ayrı zamanda 50 bin TL ve 10 bin TL olmak üzere toplamda 60 bin TL gönderdim. Senedi İ.Ö. isimli şahıstan geri aldım ve bankaya giderek protestoyu kaldırttım'' ifadelerini kullandı.
VERGİ KAÇAKÇILIĞI İDDİASI
Gökhan Sözlü, yaptığı araştırmalar neticesinde şirketin peşin para ile araç satmadığını, araçları senet karşılığı piyasa değerinin yaklaşık üç misli fiyatına sattıklarını ancak aracın resmi satışının gerçek satış miktarı üzerinden çok daha düşük fiyattan göstererek vergi kaçakçılığı yaptıklarını, senetlerin ve çeklerin başka şahıslar üzerine yapılarak kendilerini gizlediklerini öğrendiğini iddia etti.
'TEFECİLİK SUÇUNA DAİR SOMUT DELİLE ULAŞILAMADI' KARARI
Gökhan Sözlü, şirket ve bahsi geçen kişiler tarafından mağdur olan çok sayıda kişinin olduğunu söylemesi de diğer bir iddia olarak kayıtlara geçti. Sözlü’nün şikayeti üzerine başlatılan soruşturma neticesinde görülen davada 'tefecilik suçuna dair somut bir delile ulaşamadığı, dinleme kayıtlarında şüpheliler hakkında tefecilik yaptıklarına dair net bir delile ulaşılamadığı, somut olayda şüphelilerin üzerine atılı tefecilik suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı' yönünde karar verildi.
''ŞAHISLARIN ZENGİNLİKLERİ DAVA SONUCUNDA ETKİLİ OLDU''
Sözlü, BTK’dan gelen telefon görüşmelerinde geçen diyaloglara rağmen 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararının çıkması üzerine itiraz ettiklerini belirtirken ''Çek ve senet kırdırarak verdikleri borcu faiziyle geri alan ve tefecilik yapan bu şahıslardan vergi kaçakçılığı konusunda da şikayetçi oldum. Örneğin, aracı 1 buçuk milyon TL’ye satmışlar ama satışı 1 milyon TL olarak göstermişler. Bunu binlerce araçta uygulamışlar. Milyonlarca vergi kaçırıldığından bahsediliyor'' şeklinde iddialarda bulundu. Sözlü, bahsi geçen şahısların zenginliklerinin dava sonucunda etkili olduğunu iddia etti.
Açılan dava ve 8 klasörlük dosyanın bundan sonraki süreçte nasıl sonuçlanacağı ise merak konusu oldu.