Genel Kurul’da, emeklilere bayram ikramiyesinin 4 bin TL’ye çıkarılmasını içeren yasanın 27 Mart’ta kabul edilmesiyle verilen aranın ardından, yeni haftada İklim Kanunu Teklifi ele alınacak.
İKLİM KANUNU, MECLİS GÜNDEMİNDE
Türkiye’nin ilk İklim Kanunu olma özelliği taşıyan teklifin Genel Kurul’da görüşülmesi bekleniyor. Teklifte; sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum politikaları, planlama ve denetim süreçleri ile ilgili düzenlemeler yer alıyor. Ayrıca yasa, iklim adaleti, karbon kredisi, net sıfır emisyon, emisyon ticaret sistemi gibi toplamda 39 terimi tanımlıyor.
YETKİ VE YÜKÜMLÜLÜKLER TANIMLANIYOR
Kamu kurumları ve özel kuruluşlar, düzenlemelere zamanında uyum sağlamakla yükümlü olacak. İklim Değişikliği Başkanlığı ise sera gazı azaltımı, karbon fiyatlandırması ve kurumlar arası koordinasyon gibi görevleri üstlenecek. Başkanlık, gerekli bilgi ve belgeleri doğrudan talep etme hakkına da sahip olacak.
YEREL EYLEM PLANLARI OLUŞTURULACAK
Valilikler koordinasyonunda, illerin özel iklim eylem planları hazırlanacak. Bu planlar büyükşehirlerde belediyeler, diğer şehirlerde ise il özel idareleri tarafından ilgili kurumlarla iş birliği içinde hazırlanarak İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kuruluna sunulacak.
SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ VE YENİ KURULLAR
Teklif kapsamında, ithal ürünlerin karbon salımını kontrol altına almak üzere Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Ayrıca, çeşitli bakanlıkların temsilcilerinin yer alacağı Karbon Piyasası Kurulu oluşturulacak. Özel gelirlerin yönetimi ve bütçelendirilmesi de bu çerçevede düzenleniyor.
İDARİ PARA CEZALARI TANIMLANDI
Yasaya aykırı şekilde sera gazı emisyon raporlarını zamanında sunmayanlara 500 bin TL’den 5 milyon TL’ye kadar para cezası uygulanacak. Ozon tabakasını incelten maddelerle ilgili kurallara uymayanlara da farklı oranlarda idari yaptırımlar getirilecek.
TEKLİFE ELEŞTİRİLER YÖNELTİLİYOR
İklim Kanunu Teklifi, çeşitli kesimlerce eleştirilere maruz kalıyor. Teklifin şirket çıkarlarını öncelediği, halkın ve doğanın çıkarlarını göz ardı ettiği, fosil yakıtların terkine dair net adımlar içermediği öne sürülüyor. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yasanın doğayı korumaktan çok sermayeye alan açtığını ifade ederek, kömürden çıkış stratejilerinin, doğayı ve toplumu önceleyen politikaların eksikliğine dikkat çekti.
KOMİSYONLARDA YOĞUN GÜNDEM
Bu hafta ayrıca TBMM’de Kartalkaya’daki otel yangınına ilişkin oluşturulan Araştırma Komisyonu toplanacak. 8 Nisan Salı günü İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Sakarya Üniversitesi’nden akademisyenler sunum yapacak. 9 Nisan Çarşamba ise yangın soruşturmasında görev alan bilirkişilerin bilgisine başvurulacak.
YAPAY ZEKA KOMİSYONUNDA SUNUMLAR GERÇEKLEŞECEK
Aynı gün Yapay Zeka Araştırma Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı temsilcileri ile Prof. Dr. Osman Gazi Güçlütürk ve Dr. Ali Göksu sunum gerçekleştirecek.
GRUP TOPLANTILARI SALI VE ÇARŞAMBA
Siyasi partilerin haftalık grup toplantılarının da salı ve çarşamba günlerinde yapılması öngörülüyor.