(TBMM) - AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, milletvekilliği düşürülen Gezi havası hükümlüsü Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği hak ihlali kararının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin, "Gazi Meclisimizin önümüzdeki hafta 105. yıl dönümünü kutlayacağız. 105 yıldır bu Gazi Meclis bu kadar sığ, bu kadar ciddiyetsiz, garip bir yaklaşımı ilk defa görüyor. Dün meydana gelen ve bugün savunmak zorunda kaldığı bu sinsi, pusu kurarcasına yapılan eylemi Anayasa'ya karşı uygunlukla ifade ediyor Özgür Özel. Anlattıkları husus ile orada okumaya çalıştıkları husus bambaşka" ifadelerini kullandı.
Hastanede tedavisi devam eden TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'e geçmiş olsun dilekleri ile konuşmasına başlayan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Değerli Başkan Vekilimize acil şifalar diliyorum. En kısa zamanda sağlığına kavuşarak aramıza dönmesini temenni ediyorum. Nezaketini, samimiyetini her zaman yakından hissettik. Meclis Başkanvekili olarak üyesi olduğu partiye dair bir görüş sergilemediğini, tam bir tarafsızlık içinde görev yaptığını gördük. Sırrı ağabeyimizle umarım en kısa zamanda çalışmalarımızı devam ettiririz" dedi.
Güler, Can Atalay ile ilgili AYM hak ihlali kararının okunmasına ilişkin ise şunları söyledi:
"Dün TBMM'de Anayasa, kanun, içtüzüğe uymayan bir uygulamaya şahitlik ettik. Pusu kurulmuçasına, sinsice yapılmış eylemin bugün de CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından sahiplenildiğini gördük. Özgür Özel, adeta zıvanadan çıkmış bir kişi misali saçma sapan ifadeleri kullanmaya devam ediyor. Freni patlamış bir kamyon gibi her yere çarparak ilerliyor. Gazi Meclisimizin önümüzdeki hafta 105. yıldönümünü kutlayacağız. 105 yıldır bu Gazi Meclis bu kadar sığ, bu kadar ciddiyetsiz, garip bir yaklaşımı ilk defa görüyor. Dün meydana gelen ve bugün savunmak zorunda kaldığı bu sinsi, pusu kurarcasına yapılan eylemi Anayasa'ya karşı uygunlukla ifade ediyor Özgür Özel. Anlattıkları husus ile orada okumaya çalıştıkları husus bambaşka. 'Can Atalay kararının okunmaması Anayasa'ya karşı bir suç' diyorlar. Dün okumaya çalıştıkları karar tarihi 21 Aralık 2023 tarihli AYM kararı. Üzerinden tam bir buçuk yıl geçti. Sayın Özgür Özel'in aklı bir buçuk yıldır neredeydi? Bu hanımefendi görev yapıyor niye okumaya çalışmamış o tarihte? Bir şey mi sakladınız, bir şey mi gizliyorsunuz?
Okumaya karar verdiniz. O gün oldu bittiyle bu işi yapmak istiyorsunuz. Anayasa'ya uygun, bütün parti grupları bir araya gelip Sırrı Süreyya Beyin rahatsızlığı nedeniyle ortak bir karar almışlar. Niye bunu saklıyorsunuz, mertçe grup başkanvekilimize söyleyin. Bir mahkeme yargılaması yapıldığında hakimlik ilgili fail hakkında bir sabıka kaydı ister. 'Geçmişte ilgili fail bu türden suçlara karışmış mı' diye. Biz de CHP'nin siciline bakalım bu tür bir fırıldaklık var mı. Var; parti kongrelerinde var. Kendi parti kongrelerinde bu tür şeylere alışmışlar. Onu da meşru zannediyorlar. TBMM'nin dün gündemi belli. Siz bu gündemde yer almayan bir hususu Anayasa'ya, kanunlara uygun görüyorsanız niye gizleyerek yapmaya çalışıyorsunuz? Çünkü alışmışsınız. Parti kongresinde çevirdiğiniz usulsüzlükleri Meclis'te de yapacağınızı zannediyorsunuz.
"Bari 1 Ağustos'ta yayınlanan o düşme kararına yönelik AYM kararını okuyun"
Peki bu olay esas muhatapları tarafından nasıl görülmüş? Bir Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili; 'Can Atalay ile ilgili AYM hükmünün okunduğu fasıl son tutanakta an itibarıyla görünmüyor. Genel Kurul açıkken Meclis Başkanvekilinin talimatıyla divan üyesi tarafından söylenen sözlerin tutanaktan çıkartılması kararını kim nasıl veriyor sormak için Tutanak Hizmetleri ile görüştüm. Tartışmalı bir an olduğunu beyanlarda hata olmasın diye kısa süre içinde yükleneceğini belirttiler' demiş. Divan üyesi tarafından söylenen sözler denilmiş hani bu AYM kararıydı? Meclis Başkanvekilinin talimatıyla demiş demek ki bir anlaşma var. CHP'liler hep hukukçu ama vay hallerine. Okudukları metin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin onama kararından sonra Can Atalay AYM'ye itirazda bulundu. AYM hak ihtaline karar veriyor sonra bir karar daha verdi AYM; onu da 21.12.2023 tarihinde verdi. Sonradan bizlere ceza onama kararı geldi ve bu da Meclisimizde okunmak suretiyle milletvekilliğinin düşmesi okundu. Bu düşme üzerine de AYM'ye gidildi sonrasında CHP Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı. Bari 1 Ağustos'ta yayınlanan o düşme kararına yönelik AYM kararını oku. Bari onu doğru yap. Diğer siyasi partiler de bu hususu alkışlıyorlar.
"Bir partinin çalışanı gibi orada görev yapmak mümkün değildir"
Okudular ne oldu ondan sonra. Meclis'te tutanakta yazdı; 'bu bölümde TBMM gündeminde yer almayan okuma işlemi TBMM içtüzüğüne aykırı olarak yapıldı'. Maalesef hukuk, Anayasa, içtüzük bilmediklerinden dolayı arkadaşlarımız şu anda sinsice partilerin gruplarından saklayarak ve o gün büyük bir ameliyet geçirmiş Sırrı Süreyya Önder'e herkesin dua ettiği saatlerde sinsice bu girişimin yapılması beni çok üzdü. İçtüzüğe uygunsa daha başka bir gün bulamaz mıydınız? Siz de bir insanın acısını paylaşmak diye bir duygu yok mu? Bu korsan bildiri keşke usulüne uygun olsaydı.
Yargıtay denetiminden geçtikten sonra kesinleşmiş bir mahkumiyet kararını ortadan kaldırmaya, sonuçlarını değiştirmeye yönelik herhangi bir merci Türkiye'de yoktur. Kanunları düzenleyebiliriz, ceza maddelerini farklılaştırabiliriz ancak kesinleşmiş bir mahkumiyet kararını iptal etmek, sonuçlarını değiştirmek gibi yasamanın bir görevi yoktur. Son dönemlerde CHP'li belediyeler üzerinden devam eden yolsuzluk, usulsüzlük, ihaleye fesat karıştırma davalarının üstünü örtmek için CHP Genel Başkanı Özgür Özel maalesef ülkenin birliğini, beraberliğini, huzur ortamını etkileyecek birçok davranışta bulunuyor. Kendisine tavsiyem; kendisine daha akıllı, aklıselim davranışlarda bulunmasını sağlayacak danışmanlar alsın. TBMM'de AK Parti grubu olarak asla sinsice hazırlanmış, pusu kurulmuş gibi oldubittiyle yapılmış hiçbir eyleme ve davranışa izin vermeyeceğiz. Meclis Başkanvekillerinin, katip üyelerin anayasamızın ve içtüzüğün aradığı şartlar dahilinde tam bir tarafsızlık içinde herkese eşit davranarak Meclis Genel Kurulu'nun usul ve esas yönünden belli bir disiplin içinde çalıştırılma zorunluluğu vardır. Bir partinin çalışanı gibi orada görev yapmak mümkün değildir.''
"Meclis tarihinde olmayan bir şey gerçekleşiyor"
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve katip üyesi Sibel Suiçmez'e yönelik bir yaptırım uygulanır mı sorusuna yanıt veren Güler, "Meclis İçtüzüğü gereğince disiplin suçu açısından bir yaptırımı yok. Ancak Meclis Başkanı Başkanlık Divanında tarafsızlık, eşitlik uygulamaları açısından kendisini uyaracaktır. Siz partinin elemanı olarak burada görev yapamazsınız. Meclis tarihinde olmayan bir şey gerçekleşiyor. Biz kimsenin CHP Genel Başkanı'nın da görevine karışmıyoruz. Ama o her şeye karışıyor maşallah. Ekonomiye, belediyelere, partisine karışıyor. Sen önce yasal merciler huzurunda dava konusu edilmeyecek bir kurultay yap. Önce kendi işinize yapın" dedi.
''Biçer'in istifası istenebilir mi'' sorusuna ise Abdullah Güler, "İki yıllık süreyle seçiliyorlar, Meclis Başkanımızın görevden alma, istifasını isteme gibi bir durumu söz konusu olamaz. Kendisini uyaracaktır" yanıtını verdi.