Kinetozis yani hareket hastalığına sahip olan bireylerin sıkça “Beni araba tutuyor”, “Beni deniz tutuyor” gibi cümleler kurduklarına şahit olunmaktadır.
HAREKET HASTALIĞI NEDİR?
Bilinçli şekilde gerçekleştirilen hareketlerde mesajlar beyne 3 sinirsel yol ile -iç kulaktan gelenler, gözlerden gelenler, proprioseptörlerden gelenler- aktarılmaktadır. Fakat bilinçli olarak hareket edilmeyen durumlarda beynin gelen sinyalleri koordine etmesinde bozukluk yaşanmakta ve bu da hareket hastalığını ortaya çıkarmaktadır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Genellikle karmaşık hareketler esnasında yaşansa da taşıtlar vasıtasıyla yapılan yolculuklarda da sıklıkla kendisini gösteren rahatsızlığın başlıca belirtileri; baş dönmesi, mide bulantısı ve kusmadır. Bunların yanı sıra terleme ve huzursuzluk gibi belirtiler de gözlemlenebilmektedir.
TAŞIT TUTMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Rahatsızlığın tetiklenmemesi, günlük akış içerisinde yaşam kalitesini olumsuz etkilememesi adına alınabilecek birtakım önlemler şu şekilde sırlanabilmektedir: Uçakta cam kenarına, arabada ön koltuğa ve gemide güvertede oturmak (ufka bakmak da önemlidir), istikametin ters yönüne konumlandırılmış koltukları seçmemek, yolculuk sırasında telefonla ilgilenmek veya kitap okumak gibi faaliyetlerden kaçınmak, aç şekilde yolculuğa çıkmamak, ağır yiyeceklerden uzak durmak, belli aralıklarla mola vermek, havalandırmaya dikkat etmek, naneli şeker bulundurmak.