Tarım sigortasında geriye dönük ödeme yapılması mümkündür; ama bazı şartlar ve sınırlamalar söz konusudur. Ek-5 tarım sigortası kapsamında sigortalı olan kişiler belirli bir dönem için geriye dönük prim ödemesi yapabilirler. Ama; bu ödemelerin yapılabilmesi için sigortalının ilgili dönemde tarım işçisi olarak çalışıyor olması gereklidir. Bu şart sağlanıyor ise gerekli belgeler ile birlikte geriye dönük ödeme yapılabilir.

Geriye dönük ödeme yapmak isteyenlerin SGK’ya başvurarak ilgili döneme ait prim borçlarını belirlemeleri ve ödemelerini yapmaları gerekmektedir. Bu süreçte sigortalının çalıştığı döneme ait sigorta kayıtları ve kazancı ele alınır.

Tarım Sigortası Nedir?

Ek 5 Tarım Sigortası Tarım ya da Orman İşleri’nde süreksiz çalışan bireylerin sigorta kapsamına alınmasını sağlayan bir düzenlemedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na 6111 sayılı torba kanunla eklenen Ek 5. Maddeye göre düzenlenmiş bu sigorta türü tarım sektöründe mevsimlik ya da gündelik olarak çalışan işçilerin sosyal güvence altına alınmasını amaçlar.

Bu sigorta tarım ve orman işlerinde sürekli çalışmayan mevsimlik ya da gündelik işlerde çalışan kişilere hitap eder. Ek 5 tarım sigortası ile bu işçiler isteğe bağlı olarak sigortalı olabilirler ve böylece emeklilik sağlık hizmetleri gibi sosyal güvenlik haklarından faydalanabilirler.

Yeşilçam’ın En İyi 7 Macera Filmi Yeşilçam’ın En İyi 7 Macera Filmi

2024 Tarım Sigortası Primi Ne Kadar?

Tarım sigortası tarım sektöründe çalışan işçilerin sosyal güvenlik kapsamına alınmasını sağlar ve prim ödemeleri çalışanların sosyal güvenlik haklarından faydalanmaları için gereklidir.

2925 sayılı sigorta kapsamında tarım işçileri %325 oranında ve 15 gün üzerinden prim öderler. 2024 yılı itibarı ile 2925 sayılı tarım sigortası kapsamında ödenen en düşük prim tutarı 3.25041 TL olarak belirlenmiştir. Bu prim oranı tarım işçilerinin sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunmalarını ve emeklilik sağlık hizmetleri gibi haklardan yararlanmalarını sağlar.

Ek-5 sigortası kapsamında ise tarım sektöründe süreksiz çalışan mevsimlik ya da gündelik işçilerin prim ödemeleri ise 30 gün üzerinden hesaplanır. 2024 yılı için Ek-5 tarım sigortası primi en düşük 6.90086 TL olarak ödenir

Tarım Sigortası Nasıl Yapılır?

Tarım sigortası başvuru işlemleri tarım sektöründe çalışan mevsimlik ve gündelik işçilerin sosyal güvence altına alınabilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle Ek-5 tarım sigortası bu işçilerin sosyal güvenlik sistemine dahil olmasını sağlayan bir düzenlemedir. Ek-5 tarım sigortası başvurusunun adım adım nasıl yapılacağını sizler için aktardık:

  • Başvuru işleminin ilk adımı Ek-5 tarım sigortası formunun doldurulmasıdır.
  • Daha sonra doldurulmuş olan formun başvuru sahibinin bağlı olduğu muhtarlık tarafından onaylanması gerekmektedir. Muhtarlık onayı başvuru formunun doğruluğunu ve başvuru sahibinin gerçekten tarım sektöründe çalıştığını tasdik eder.
  • Muhtarlıktan alınan onayın ardından formun bağlı olunan il ya da ilçe tarım müdürlüğüne götürülmesi ve burada tekrar onaylatılması gerekmektedir. Bu adım başvurunun ilgili tarım yetkilileri tarafından da kontrol edilmesini sağlar.
  • Ek-5 formuna ek olarak başvuru sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisinin de forma eklenmesi gerekmektedir.
  • Onaylatılmış form ve ek belgeler sosyal güvenlik kurumunun il ya da ilçe müdürlüğüne teslim edilmelidir.
  • Başvuru işlemleri tamamlandığında başvuru sahibi düzenli olarak tarım sigortası primlerini ödemekle yükümlüdür.

Tarım Sigortası Ne Kadar Süre Ödenmezse İptal Edilir?

Tarım sigortası primlerinin zamanında ödenmemesi halinde gecikme zammı ve faiz uygulanmaya başlanır. Bu gecikme zammı ve faiz ödenmeyen primlerin üzerine eklenir ve borç miktarının artmasına neden olur. Prim borçlarınızın 2 aydan fazla birikmesi durumunda sağlık hizmetlerinden yararlanamama durumu ortaya çıkar. Bu durumda sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeniz için biriken prim borçlarınızı ödemeniz gerekecektir.

Muhabir: Doğu Han