İnfazların ne zaman gerçekleştiği konusunda bilgi verilmedi. Bakanlık, idam edilen kişilerin ülkeye esrar sokma suçundan hüküm giydiğini duyurdu.
"İNFAZ KABUL EDİLEMEZ"
İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçisi Abdullah bin Saud Al-Anzi’yi bakanlığa çağırarak idamlara "şiddetle itiraz" etti. İran Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Karimi Shasati, "İran, bu kişilere konsolosluk hizmeti sağlamak ve cezalarını hafifletmek için çaba göstermişti. Ancak, elçiliğe önceden bildirim yapılmadan idam cezalarının infaz edilmesi kabul edilemez. Bu durum, Konsolosluk İlişkileri Sözleşmesi ve uluslararası hukuk kurallarının ihlalidir" dedi.
Görüşmede Suudi Büyükelçiye, İran’ın resmi protesto notu iletildi ve bu konuda Suudi Arabistan’dan açıklama talep edildi.
DİPLOMATİK İLİŞKİLERDE YENİ GERİLİM
İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 2016’da Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Nimr el-Nimr dahil 47 kişiyi idam etmesinin ardından kesilmiş, 2023 yılında Çin’in ara buluculuğunda Pekin’de düzenlenen toplantıyla yeniden başlatılmıştı.
Olay, İran ve Suudi Arabistan arasındaki yeniden başlayan diplomatik ilişkilerde yeni bir gerilim yarattı.