Muhaliflerin Şam’da kontrolü ele geçirmesi ve Esad rejiminin sona ermesinin ardından, Suriye’nin yeniden inşa senaryoları gündeme gelmeye başladı. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, savaş sonrası Suriye’nin yeniden inşası için gereken bütçenin 400 milyar doları aşabileceği tahmin ediliyor.
SAVAŞIN YARATTIĞI TAHRİBAT
Vision of Humanity'nin verilerine göre, 2011 yılında başlayan iç savaşın ilk dönemlerinden bu yana, ülkedeki konutların yüzde 17,5’i yıkılmış durumda. Çatışmalardan kaynaklanan altyapı hasarının yaklaşık 118 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Dünya Bankası’nın raporu ise Suriye ekonomisindeki yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor. Petrol dışı sektörler, altyapıların tahribatı, yakıt ve elektriğe erişimin azalması, ticaretin sekteye uğraması ve düşük iş güveni nedeniyle yüzde 52 oranında daralmış durumda. Tarım ve kamu sektöründe ise reel küçülmenin yüzde 40’ı aştığı belirtiliyor.
YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞAM MÜCADELESİ
2010 yılı ile karşılaştırıldığında, Suriye’nin 2021 yılı itibarıyla milli gelirinin yüzde 54 oranında azaldığı kaydediliyor. Nüfusun yüzde 69’u ise yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Uzmanlar, Suriye ekonomisinin toparlanması için en az 10 yıllık bir sürece ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
ULUSLARARASI DESTEK ŞART
Suriye’nin yeniden inşası için Avrupa Birliği, Körfez ülkeleri, Çin, Türkiye ve uluslararası finans kuruluşlarının desteği kritik önem taşıyor. Ancak bu desteğin sağlanabilmesi, ülkenin içinde bulunduğu siyasi durumun nasıl şekilleneceğine bağlı olacak. Uzmanlar, uluslararası topluluğun desteğinin yeniden inşa sürecinde belirleyici bir rol oynayacağını ifade ediyor.