Örgüt, Suriye hükümetine hesap verebilirliğin sağlanması çağrısında bulundu.
100'DEN FAZLA SİVİL HAYATINI KAYBETTİ
Raporda, Tartus ve Lazkiye bölgelerinde, özellikle Banyas’ta 100'den fazla kişinin öldürüldüğü, olayların hükümet yanlısı milislerin sivillere yönelik şiddetiyle bağlantılı olduğu ifade edildi. Saldırıların güvenlik güçlerine yönelik eylemler sonrasında gerçekleştiği ve hedefli bir katliam olduğu kaydedildi.
MAĞDURLAR MEZHEBİ KİMLİKLERE GÖRE SEÇİLDİ
Af Örgütü, 32 kişinin kasıtlı olarak öldürüldüğünü doğrularken, mağdurların çoğunun mezhebi kimlikleri sorularak yakın mesafeden vurulduğu aktarıldı. Tanık ifadelerine göre bazı kurbanlar evlerinde infaz edildi, dini tören yapılmadan toplu mezarlara gömüldü, hayatta kalanlar ise ormanlara kaçmak zorunda kaldı.
CEZASIZLIK UYARISI: KATLİAMIN BEDELİ AĞIR OLUYOR
Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Banyas’taki katliam, cezasızlığın bedelinin ne kadar korkunç olabileceğini gözler önüne seriyor” diyerek, bağımsız soruşturmaların bir an önce başlatılması gerektiğini vurguladı. Callamard, soruşturma yapılmadığı takdirde Suriye’de daha fazla kan döküleceği uyarısında bulundu.
ŞAM: DEVLET OTORİTESİ GEÇİCİ OLARAK YOK OLDU
Suriye hükümeti, Af Örgütü’nün raporunun dikkatle incelendiğini belirterek yaptığı açıklamada, "Eski rejim kalıntılarının saldırıları sırasında, bazen mezhebi saiklerle, bölge halkına karşı ihlallerde bulunuldu. Bunun sonucunda devlet otoritesi geçici olarak kayboldu" ifadelerini kullandı.
SORUŞTURMA KOMİSYONUNA GÖREV VERİLDİ
Açıklamada, bulguların değerlendirilmesinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yetkilendirilen Bağımsız Ulusal Soruşturma ve Gerçekleri Araştırma Komisyonu tarafından yapılacağı bildirildi. Bir ay içinde olaylara dair bir rapor hazırlanacağı da duyuruldu.
HÜKÜMETTEN SUÇLAMA: ŞİDDETİ ESKİ REJİM TETİKLEDİ
Şam yönetimi, yaşanan şiddet olaylarının “önceden planlanmış” bir saldırıyla başladığını öne sürdü. Açıklamada, bu saldırının ordu ve güvenlik güçlerini hedef aldığı, ardından ise intikam eylemleri ve ciddi hak ihlallerinin yaşandığı savunuldu.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: 1700’DEN FAZLA SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ
Birleşmiş Milletler ve Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporlarına göre, Lazkiye, Tartus ve Hama bölgelerinde yüzlerce kişi infaz edildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, güvenlik güçleri ve onlara bağlı milislerin bu süreçte 1700’den fazla sivili öldürdüğünü bildirdi.