Yaklaşık 200 metre boyunca görülen beyaz köpükler ve kötü koku, sulak alandaki ekolojik dengeyi tehdit ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, bu durumun hem doğal hem de yapay nedenlerden kaynaklanabileceğini belirtti. Özçelik, “Tuzla Sulak Alanı, yüzlerce kuş türünün konakladığı eşsiz bir ekosistem. Ancak bölgedeki kuraklık, su miktarında ciddi bir azalmaya neden oldu. Buna evsel atıklar ve kimyasal kirleticiler gibi unsurlar eklendiğinde, sulak alanda ötrofikasyon etkisi oluşuyor. Bu süreç, mikroorganizmaların artmasına ve köpüklenme ile kötü kokuya yol açıyor,” ifadelerini kullandı.

EKOSİSTEM RİSK ALTINDA

Özçelik, kirliliğin kaynağının belirlenmesi için acilen numune alınması ve önlem planlarının devreye sokulması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde bölgenin ekosisteminin büyük risk altında olacağını belirtti.

“Kuş Cenneti” olarak bilinen alanın korunması için hızlı müdahale çağrısında bulunan Özçelik’in açıklamaları, bölgedeki ekosistem sorunlarına dikkat çekti. Öte yandan, alanda bulunan flamingoların dron ile çekilen görüntüleri, bölgenin biyolojik zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ