İstanbul’da şu an ortağı olduğu bir kurumda uzman fizyoterapist olarak görev yapan Duygu Gülboy, spor fizyoterapistliği hakkında açıklamalar yaptı.

Voleybol branşında hizmet veren Gülboy, sporcuların yaşadığı sakatlıklar ve mesleğin zorluklarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

SPOR FİZYOTERAPİSTLİĞİ

Gülboy, mesleği tanımlamak için “Sporcuların ve fiziksel aktivite yapan bireylerin yaralanmalarını önlemek, tedavi etmek, performanslarını artırmak adına çeşitli teknik ve uygulamaların kullanıldığı bir alandır” ifadesini kullandı.

KİMLER SPOR FİZYOTERAPİSTİ OLABİLİR?

Duygu Gülboy, üniversitelerin fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünden mezun olup kendini bu alanda geliştiren kişilerin spor fizyoterapisti olarak iş bulabileceğini söyledi.

MESLEĞİN ZOR YANLARI NELERDİR?

Spor fizyoterapistlerinin yaşadığı zorluklarla ilgili düşüncelerinden bahseden Gülboy, “Sporcu ya da sedanter fark etmeksizin hastanın psikolojisini yönetmek, tedaviye etkin katılımını sağlamak, bu işin en zor yanlarından biridir” dedi.

VOLEYBOLCULARIN EN SIK YAŞADIĞI SAKATLANMA

Uzman Fizyoterapist Gülboy, voleybolcuların en sık yaşadığı sakatlığın ne olduğu ve uygulanan tedavi yöntemlerine de değinerek “Voleybolcularda en sık karşılaşılan problemin başında ayak bileği yaralanmaları gelmektedir. Öncelikle ayrıntılı bir değerlendirme yapılır. Ağrı ve ödem kontrolü sağlanır. Sonrasında kuvvet programları, denge ve propriosepsiyon egzersizleri, voleybola özgü spesifik egzersiz programları, gerekli durumlarda kinesiotaping ile destekleme gibi uygulamalarla sporcu en kısa sürede sahaya çıkarılır” şeklinde konuştu.

Muhabir: Elif Aybike Demir