Mantar sote yapmak isteyen birçok kişi önce soğanı mı yoksa mantarı mı kavuracaklarına dair soru işareti yaşamaktadır. Mantar sote yapmadan önce mutlaka soğanlar kavrulmalı ve ardından içerisine mantarlar ilave edilmelidir. Mantar sote yaparken ilk önce mantarlar kavrulduğu takdirde soğanlar kavrulana kadar mantarlar yanacak ve kıvam kaybedecektir. Bu sebeple sulu, taze ve lezzetli bir yemek hazırlamak isteyenler öncelikle soğanları kavurmalı ve ardından mantarları eklemelidir.

Mantar Sote Tarifi Malzemeleri

4 kişilik mantar sote yapmak isteyenler için hazırladığımız özel tarifin malzemeleri son derece basittir. Evde yer alan temel malzemeler ile kısa sürede hazırlayabileceğiniz mantar sote, akşam yemeklerinizin vazgeçilmez tariflerinden birine dönüşecek. Mantar sote tarifi için kullanmanızı tavsiye ettiğimiz malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • 1 – 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 – 2 adet küçük soğan
  • 1 çay kaşığı kadar tuz (pişmeye yakın 1 çay kaşığı daha ilave edilebilir)
  • 1 çorba kaşığı kadar salça (tercihen domates)
  • 2 – 3 adet domates
  • 2 – 3 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • 25 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • İsteğe bağlı yeşillik (maydanoz, dereotu, fesleğen vb. taze yeşillik birer tutam olacak şekilde eklenebilir)
  • Yarım kilo kültür mantarı

Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

Mantar sote tarifi yapmak isteyenler için belirlediğimiz adımlar bulunuyor. Lezzetli bir yemek yapmak istiyorsanız, size sunduğumuz malzemeleri doğru oranlar ile kullanarak mantar sote tarifini yapabilirsiniz. Mantar sote tarifini hazırlarken takip etmeniz gereken aşamalar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Soğanlar yemeklik olacak şekilde ince ince doğranır ve ardından kızdırılmış tava içerisinde kavrulmaya başlanır.
  2. Soğanlar kavrulurken bir yandan biber, sarımsak, domates ve mantarlar temizlenir ve dilimlenir.
  3. Malzemeler tek tek temizlendikten ve pişmeye hazır hale getirildikten sonra soğanın yanına biber ilave edilir.
  4. Kesilmiş biberler kavrulan soğanların içerisine ilave edildikten sonra sarımsaklar da eklenir ve kavrulma işlemine devam edilir.
  5. Kavurma işlemi devam ederken içerisine salça ve pul biber eklenir ve ardından mantarlar ilave edilir.
  6. Mantarlar ilave edildikten sonra belirli bir sürenin ardından mantarların suyunu salması beklenir.
  7. Mantarlar suyunu tamamen saldıktan sonra içerisine diğer malzemeler ilave edilir ve yemek tamamen suyunu çekene kadar ağzı kapatılır ve pişirilir.
  8. Mantar sote piştikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar dinlendirilir ve eğer üzerine yeşillik ilave edilmek isteniyorsa taze yeşillik eser miktarda yemeğin üzerine eklenir ve servis edilir.

Mantar Sote Tarifinin Püf Noktaları

Mantar sote yapmanın en önemli püf noktalarından birisi, mantar sote yaparken kullanılan malzemelerin oranıdır. Örneğin yoğun miktarda domates ve salça kullanılırsa yemeğin tadı çok daha baskın olacaktır. Bu sebeple her bir malzemenin orantılı ve kişi sayısına bağlı olarak belirlenmesi gerekir. Bir yandan da kişiler kendi damak zevklerine ve beslenme alışkanlıklarına göre malzemelerin oranlarını azaltabilir ya da artırabilir.

Mantar Sotenin Yanına Ne Gider?

Mantar sote pişirmek isteyen kişiler bu yemeğin yanına dilerlerse ayran ya da cacık servis edebilir. Genellikle taze ve soğuk tatlılar ile tüketilen bu yemeğin yanında aynı zamanda pilav gibi seçenekler de çok sık tüketilmektedir. Bulgur pilavı ya da pirinç pilavı, son derece yakışacak lezzetler arasında bulunur.

Muhabir: Şenay Güner