Menbiç ve Tel Rıfat, Fırat Nehri’nin batısında Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki son iki bölge olarak biliniyordu. SMO, 1 Aralık’ta YPG’nin 8 yıldır kontrol ettiği Tel Rıfat’ı ele geçirmiş, ardından 8 Aralık’ta Menbiç’e yönelerek ilçenin tamamında hakimiyet sağlamıştı.

MUHALİFLERİN HAKİMİYETİ ARTIYOR

SMO, Menbiç’in batısında bulunan Ureyme beldesi ve kuzeydeki Um Dadat köyüne girerek ilçenin kontrolünü ele geçirdiği iddiaları gündeme geldi Bu gelişme, Türkiye destekli muhalif grupların Fırat’ın batısındaki hakimiyetini güçlendirdi.

Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Abdurrahman Mustafa, X platformunda yaptığı açıklamada SMO’yu tebrik ederek, Suriye’nin "özgürleştirilmesi" ve "halkın özgürlük ve onur özleminin gerçekleştirilmesi" çağrısında bulundu.

HTŞ ŞAM'DA KONTROLÜ ELE ALDI

Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar, aynı gün sabaha karşı başkent Şam’da kontrolü ele geçirdi. Bu gelişmenin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve ailesi ülkeyi terk ederek Moskova’ya gitti.

MENBİÇ'İN STRATEJİK ÖNEMİ

Türkiye’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan Menbiç, Arap ve Kürt nüfusun birlikte yaşadığı, halkının çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu stratejik bir bölge.

Kent, 2012’de Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolüne geçtiği bilgileri verilmiş, 2014’te ise IŞİD tarafından ele geçirilmişti. Ağustos 2016’da, yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından SDG’ye bağlı Menbiç Askeri Konseyi, ABD’nin desteğiyle kenti IŞİD’den geri almıştı. O dönemden itibaren kentte temel hizmetler Menbiç Sivil Konseyi tarafından sağlanıyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ