İspanya'nın Tenerife kıyılarında, deniz fotoğrafçısı David Jara Boguna, "Melanocetus johnsonii" olarak bilinen ve halk arasında "siyah şeytan balığı" olarak tanınan türü fotoğraflamayı başardı.

İLK GÜNDÜZ GÖRÜNTÜSÜ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Araştırmacılar, çekilen görüntülerin, siyah şeytan balığının gün ışığında kaydedilen ilk görüntüsü olduğuna inanıyor. Fotoğrafçı Boguna, balığın tipik olarak okyanusun 200 ila 2 bin metre derinliklerinde bulunduğunu belirterek, balığı Tenerife kıyılarından sadece 2 km uzaklıkta ve pelajik köpekbalığı araştırma kampanyası sırasında gördüğünü paylaştı.

NEDEN SIK SULARDA BULUNUYOR?

Boguna, balığın sığ sularda bulunma nedeninin henüz belirsiz olduğunu ifade etti. Olası nedenler arasında hastalık, akıntıya kapılma veya bir yırtıcıdan kaçma gibi durumların söz konusu olabileceğini dile getirdi.

Siyah şeytan balığı, avını cezbetmek için biyolüminesan bakterilerle dolu sırt apandisini kullanan ve derin sularda yaşayan gerçek bir avcı olarak tanımlanıyor. Boguna, balığın bu avlanma yöntemini, "Kayıp Balık Nemo" filmine atıfta bulunarak anlattı.

DENİZ ARAŞTIRMALARININ ÖNEMİ

Bu şaşırtıcı bulgu, Boguna ve ekibi tarafından "sonsuza dek hatırlanacak" bir anı olarak kaydedildi. MARCA gazetesine göre, balığın görülmesi büyük heyecan yarattı ve deniz araştırmalarının devam etmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, nispeten iyi çalışılmış alanlarda bile beklenmedik keşifler yapma potansiyelini gösterdi.

SİYAH ŞEYTAN BALIĞI HAKKINDA

Siyah şeytan balığı, Yunancada "kara deniz canavarı" anlamına gelen Melanocetidae familyasına ait bir türdür. 1863 yılında Madeira kıyılarında İngiliz doğa bilimci James Yate Johnson tarafından keşfedilen bu tür, adını ondan almıştır. Balık, genellikle 2000 metreye kadar derinliklerde bulunur ve karanlık sularda hayatta kalmak için kendine özgü avlanma yöntemleri geliştirmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi