Hastaneden yapılan bilgilendirmede, "Sırrı Bey’e Cumartesi günü kalp cerrahisi ekibimiz tarafından planlanan revizyon gerçekleştirildi ve bu kapsamda hastamızın göğüs kafesi yeniden açıldı" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, hayati riske ilişkin ise "çok yüksek riskli" ifadesi yer alırken, duruma dair detayların dikkatle takip edildiği vurgulandı.
GÖĞSÜ AÇILDI
Hastaneden yapılan açıklamada, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in yoğun bakım ünitesindeki altıncı gününde olduğu ve hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi. Açıklamada, Önder’in sağlık durumunun halen “çok yüksek riskli” olduğu vurgulanırken, yoğun bakım tedavisinin devam ettiği ifade edildi. Cumartesi günü kalp cerrahisi ekibi tarafından planlı bir revizyon gerçekleştirildiği ve bu kapsamda hastanın göğsünün yeniden açıldığı bilgisi paylaşıldı.
"SAĞ KALP KASILMAYA BAŞLADI"
Yapılan son değerlendirmede, cerrahi müdahale yapılan bölgede herhangi bir enfeksiyon veya kanama bulgusuna rastlanmadığı belirtildi. Alanın temiz olduğu ifade edilirken, en dikkat çekici gelişme olarak sağ kalbin kasılmaya başlaması öne çıktı. İlk ameliyatta neredeyse hiç kasılma göstermeyen sağ kalpte, tam kapasiteye ulaşmasa da belirgin kasılmaların başladığı aktarıldı. Ayrıca hasta başı monitöründe arter nabız trasesinin izlenmeye başladığı bilgisi verildi.
"DÜN KANAMASI OLDU"
Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin hastaneden yapılan açıklamada, yoğun bakım sürecinin altıncı gününde olduğu belirtildi. Hemodinamik durumunun stabil seyrettiği ve ECMO cihazı ile inotropik destek tedavisinin sürdüğü bilgisi paylaşıldı. Ancak dün dren bölgelerinden gelen kanama nedeniyle yeniden cerrahi revizyona alındığı ve yapılan müdahalede cerrahi alanların temiz olduğu, sadece sternum tellerinin geçtiği noktadan sınırlı bir kanama tespit edildiği aktarıldı. Bu kanamanın dikişlerle kontrol altına alındığı ve bölgenin tekrar kapatıldığı ifade edildi.
ŞUURU KAPALI
Açıklamada, Önder’in hastaneye ilk kabul edildiği andan bu yana bilincinin kapalı olduğu ve reflekslerinin beklenen düzeyde olmadığı ifade edildi. Beyne giden kan akımının transkraniyal doppler yöntemiyle izlendiği, bu doğrultuda nörolojik değerlendirme ve takip sürecinin devam ettiği bildirildi.
“NÖROLOJİK AÇIDAN ENDİŞELERİMİZ HALEN YÜKSEK RİSKLERİYLE DEVAM ETMEKTEDİR”
Yetkililer, daha önce yapılan açıklamalarda da belirtildiği üzere, hastanın nörolojik durumuna ilişkin ciddi endişelerin yüksek riskle sürdüğünü belirtti. Sürecin sabırla takip edildiği vurgulandı.
“NÖROLOJİK OLARAK CİDDİ DERECEDE ENDİŞELENDİRİYOR”
Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, TBMM Başkanvekili Önder’in sağlık durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Hastamız Sayın Sırrı Süreyya Önder yoğun bakımdaki 6. gününde. Cumartesi günü toraksın açılması işlemi yapılmıştır ve açıldığında ameliyat yerimizde herhangi bir kanama ve enfeksiyonun olmadığı ve cerrahi alanların temiz olduğu görülmüştür.” dedi.
Cerrahi alanda olumlu gelişmeler olduğunu belirten Çiftçi, “Farklı olarak sağ kalbin kasılmaya başladığını; biliyorsunuz ameliyatın ilk yapıldığı gün kasılmadığını ifade etmiştik. Sağ kalbin belirgin bir şekilde kasılmaya başladığını gördük. O günden beri hastamızın hemodinamisi stabil, tansiyonu iyi.” açıklamasında bulundu.
Çiftçi, dün yaşanan gelişmeye de değinerek, “Dün ise hastamızın cerrahi drenlerinde bir miktar kanama olunca 2. bir revizyon işlemi yapılmıştır. Bu revizyon işlemiyle yine cerrahi alanların temiz olduğu, sadece dikişlerin altından bir miktar kanama olduğu görülmüştür. Bunlar da bir takım cerrahi tekniklerle gayet güzel kapatılmıştır.” dedi.
Hastanın destek tedavisine devam edildiğini belirten Çiftçi, “ECMO desteği devam etmektedir.” bilgisini paylaştı.
Nörolojik duruma ilişkin değerlendirmesinde ise, “Hastamızın nörolojik durumuna gelince; biliyorsunuz ki ilk andan itibaren şuuru kapalı ve refleksleri istediğimiz seviyede değil.” dedi ve ekledi: “Bu açıdan hastamız nörolojik olarak baktığımızda bizleri ciddi derecede endişelendiriyor, bu açıdan hastamızı son derece yüksek riskli buluyoruz.”
Çiftçi, sedasyon süreciyle ilgili yanlış anlaşılmalara da değinerek, “Uyutma süremizle ilgili 10 ila 40 gün belki o yanlış anlaşıldı; ECMO'nun kalma süresi 10 ila 40 gün olabilir. Hastanın bizim ihtiyacına bağlı yoğun bakımdaki hocalarımızla birlikte vereceğimiz karar bu.” ifadelerini kullandı.