TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda, AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar başkanlığında toplanan oturumda 21 maddelik Siber Güvenlik Kanun Teklifi kabul edildi.

Kanun teklifinin 2. maddesinde, polis, jandarma, devlet istihbarat hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın faaliyetlerinin kanun kapsamı dışında bırakılmasına ilişkin fıkraya, AK Parti’nin önerisiyle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da eklendi.

Ayrıca 8. maddeye yapılan ekleme ile “gecikmesine sakınca bulunan hallerde arama ve el koyma yetkisi” Cumhuriyet savcılarına da tanındı.

"TÜM HAYATIMIZI İLGİLENDİREN BU ALAN DENETLENMELİ"

CHP Kırşehir Milletvekili Metin İlhan, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulmasını önemli bulduklarını belirterek, "Tüm hayatımızı ilgilendiren dijital alanın denetlenebilir ve güvenilir olması elzemdir" dedi. İlhan, kişisel verilerin sızdırılmasıyla ilgili geçmişte yaşanan olaylara dikkat çekerek, kanunun daha kapsamlı hazırlanması gerektiğini vurguladı.

"GAZETECİLİK FAALİYETLERİ HEDEF ALINIYOR"

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez ise teklifin 16. maddesini eleştirerek, "Bu madde gazetecilik faaliyetlerini doğrudan hedef alıyor. Veri sızıntısı olmadığı halde sızıntı varmış algısı oluşturmanın suç kapsamına alınması ve 2 ila 5 yıl arası hapis cezası öngörülmesi basın özgürlüğünü ihlal etmektedir" ifadelerini kullandı.

Düşünmez, bu düzenlemenin yalnızca gazetecileri değil, sosyal medyada bu konuları tartışan vatandaşları da cezalandırmaya imkan tanıdığını söyledi.

"SANSÜRCÜ ANLAYIŞA KARŞIYIZ"

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın kurulmasını desteklediklerini ancak bazı maddelere çekincelerinin olduğunu belirtti. Ceylan, “Arama ve el koyma yetkilerinin genişletilmesi ve sızıntı algısı yaratılması halinde 2 ila 5 yıl hapis cezası öngören düzenleme sansürcü bir anlayışı temsil etmektedir. Bu nedenle ret oyu kullanacağız” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi