Mersin Büyükşehir Belediyesi, örtü altı üretim atıklarını toplayarak katı atık depolama ve geri dönüşüm bertaraf tesisinde elektrik enerjisi üretiminde kullanıyor. Atıkların toplanmasıyla üreticiler hem zamandan hem maliyetten tasarruf ederken, hem de organik atıkların geri dönüşümü sağlanıyor.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde her yıl örtü altı üretimin yoğun olduğu yerlerde sürdürülen ’Sera Atıklarının Toplanması’ projesi bu yıl da sürdürülüyor. Yeni sezona hazırlık yapmak isteyen üreticilere destek olan Büyükşehir Belediyesi, tarlasından topladığı organik atıkları boş arazilere, orman veya yol kenarlarına bırakan üreticileri bu dertten kurtardı. Tarlalardan çıkan organik atıklar toplanarak, katı atık ve bertaraf tesisine ulaştırılıyor. Bu sayede üreticiler işçi ve iş yükü maliyetinden kurtuluyor.

"Elektrik enerjisi üretiminde kullanıyoruz"

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığında görevli ziraat mühendisi Aysun Seçkin, Mersin’in örtü altı yetiştiricilik yapan illerin başında geldiğini belirtti. Bu kapsamda çevreci bir anlayışla hareket ederek Sera Atıklarının Toplanması projesini yürüttüklerini ifade eden Seçkin, "Örtü altı üretimde, sezon bittikten sonra arta kalan çok ciddi bir atık söz konusu. Bu atıkları üreticiler daha önce dere kenarlarına veya boş buldukları herhangi bir alana atıyor veya yakıyorlardı. Bu da çevre kirliliği ile beraber, kimyasal atıkların da oluşmasına sebep oluyordu. Bu durum hem insan, hem de çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyordu. Büyükşehir Belediyesi olarak, daha sağlıklı bir ortam ve üretim olsun istedik. Bu amaçla da bitkisel üretimde oluşan, özellikle de örtü altı yetiştiriciliğinde oluşan atıkların belli noktalardan toplanarak, bertaraf tesisimize götürülmesini ve geri dönüşüme kazandırılmasını amaç edindik" dedi.

Akdeniz ilçesinde örtü altı yetiştiriciliğin yapıldığı Kazanlı, Karacailyas, Adanalıoğlu ve Abdullah Şahutoğlu mahallelerini pilot mahalle olarak belirlediklerini vurgulayan Seçkin, "Üreticilerimiz, mahallelerde belirlediğimiz atık toplama noktalarına bitkisel atıklarını getiriyorlar. Biz de bu atıkları Sarıibrahimli’de bulunan katı atık depolama ve geri dönüşüm bertaraf tesisimizde götürerek elektrik enerjisi üretiminde kullanıyoruz" diye konuştu.

"Büyükşehir Belediyesi, üreticiyi ciddi bir maliyetten kurtarıyor"

Adanalıoğlu Mahalle Muhtarı Kazım Can da eylül-ekim aylarında başlayan ekim sezonununun temmuz-ağustos aylarında bittiğini ifade etti. Sezon sonunda üreticilerin tarlalarından topladıkları organik atıkları çevreye bıraktıklarını belirten Can, "Büyükşehir Belediyesi, bu organik atıkları çevre kirliliği olmaması için, her yıl döküm sahasına götürüyor. Böylece üreticiyi de ciddi bir maliyetten kurtarıyor. Bu sayede araziler atıl kalmıyor ve çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor" dedi.