Ankara Valisi Vasip Şahin, başkentte sahte içkiden dolayı 33 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İstanbul ve Ankara’da 14 Ocak - 6 Şubat tarihleri arasında toplam 103 kişinin sahte içkiden öldüğü belirtilirken, sadece Ankara’da bir hafta içinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

OPERASYONLARDA 32 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Vali Şahin, sahte içki kullanımına bağlı olarak 20 kişinin halen yoğun bakımda olduğunu ve sağlık durumlarının kritik seyrettiğini bildirdi. Konuyla ilgili yürütülen soruşturmalarda 32 kişi gözaltına alındı, bunlardan 13’ü tutuklandı. Şahin, sahte içki üretenlerin halkın canına kastettiğini vurguladı.

VALİDEN DİKKAT ÇEKEN UYARI

Vatandaşlara alkol tüketiminden kaçınmaları yönünde çağrı yapan Şahin, “Alkol hem sağlığa hem de geleceğe zarar veriyor. Sahte içki ise doğrudan can alıyor. Alkol tüketilecekse mutlaka güvenilir ve yetkili satıcılardan alınmalı” dedi. Ayrıca, sahte içki satışı yapan kişilerin ihbar edilmesini istedi.

“ALKOL VERGİSİ POLİTİK BİR KARARDIR”

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybars da konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Aybars, devletin alkollü içkilere yönelik yüksek vergiler uygulayarak bireyleri sahte ve kaçak ürünlere yönlendirdiğini savundu. “İçki üzerindeki yüksek vergi politik bir tercihtir. 1 şişe 70’lik rakının 1 kadehi size, geri kalanı ise devlete ait. Burada asıl bağımlı olan devlettir” ifadelerini kullandı.

CHP’DEN İKTİDARA ÇAĞRI: ACİL ÖNLEM ALIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, sahte içki nedeniyle yaşanan can kayıplarının artışına dikkat çekerek hükümete çağrıda bulundu. Bulut, “Ankara’da 33 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yoğun bakımda. Defalarca uyardık, iktidar acil önlem almalı” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan ise 70’lik rakının fiyatının 950 TL’ye ulaştığını, bunun 370 lirasının ürün maliyeti, 580 lirasının ise KDV ve ÖTV’den oluştuğunu belirtti.

VERGİ YÜKÜ, SAHTE İÇKİYİ ARTIRIYOR

Sahte içkiden kaynaklanan ölümlerin ardında, alkollü içkiler üzerindeki ağır vergi yükü bulunuyor. AKP’nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana alkollü içkilerdeki ÖTV tutarları sürekli artırıldı ve enflasyona endeksli zamlarla yükselmeye devam etti. Bu süreçte, ÖTV’siz etil alkol satışları hızla arttı. Metil alkol ile etil alkol arasındaki farkı bilmeyen birçok kişi, kaçak içki üretimine yönelerek ölümlere neden oldu. 2018’de rakının ÖTV tutarı 171 lira iken, 2025 yılı başında bu rakam 1.269 lira 72 kuruşa yükseldi.

Kaynak: Haber Merkezi