1996’da Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı ve Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı kapsamında başlatılan proje, LPG, doğalgaz, elektrik ve odun gibi geleneksel yakıtlara alternatif olarak geliştirilmişti. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından tasarlanan güneş ocakları ve kurutma makineleri, köyde yemek pişirme ve meyve-sebze kurutma gibi birçok işlevi yerine getirdi. 1997’de projenin kapsamı genişletilerek 20 hanede güneş ocakları aktif olarak kullanılmaya başlanmıştı.
ÇEVRE DOSTU PROJE KULLANILMAZ HALE GELDİ
Proje, köy halkına yemek pişirme maliyetlerini düşürme ve tarımsal ürünleri kurutarak ek gelir sağlama imkânı tanıdı. Ancak bakım ve onarım eksikliği nedeniyle güneş ocakları zamanla kullanılmaz hale geldi. Eski Şahmuratlı Köyü Muhtarı Osman Muratdağı, projeden büyük fayda sağlandığını belirterek, “Her türlü yemek pişiriliyor, reçel ve pekmez kaynatılıyordu. Meyve ve sebzeler kurutulup pazarlanıyordu. Ancak son 10 yıldır tamamen tahrip oldu ve kullanılamaz hale geldi” dedi.
GÜNEŞ ENERJİSİNDEN FAYDALANMA HAYALİ
Muratdağı, projeyi yeniden hayata geçirmek istediklerini belirterek, “Köyümüzde güneş enerjisiyle çalışan ocaklar büyük bir katkı sağladı. Odundan, kömürden veya tüpten bağımsız enerji elde ediyorduk. Tekrar gündeme gelmesini isterim” ifadelerini kullandı.
KERKENES ANTİK KENTİ ZİYARETÇİLERİNE İKRAM
Köyün yakınında bulunan Pteria Antik Kenti’ni ziyaret edenlere güneş ocaklarında pişirilen yemekler ikram ediliyordu. Şahmuratlı Köyü Kerkenesi Tanıtma, Güzelleştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından yürütülen bu faaliyetler, projeyle birlikte sona erdi.
KÖY HALKI YENİDEN CANLANDIRILMASINI İSTİYOR
Köy sakinleri ve Muratdağı, çevre dostu bu projenin tekrar gündeme alınarak işlevsel hale getirilmesini istiyor. Güneş enerjisinden sağlanan bu teknolojinin yeniden kullanılması, köyde hem ekonomik hem de çevresel faydalar yaratacak bir çözüm olarak görülüyor.