Sağlık ocağındaki aile hekimleri tarafından iş göremezlik raporları verilmektedir. Bir yıl içerisinde tek bir aile hekiminden 40 güne kadar rapor alınabilir. Ama; bu süreyi aşan raporlar SGK tarafından işleme alınmamaktadır. Uzun süreli izin ücretleri için ise Sağlık Bakanlığı grup başkanlığına gerekli belgeler ile birlikte başvuruda bulunmak gerekmektedir.

İş Göremezlik Raporu Ne Demek?

İş göremezlik, sigortalı çalışanların; analık, hastalık ya da kaza gibi nedenlerle sağlık raporlarında belirtilen süre boyunca geçici olarak çalışamama durumudur. Bu süreçte yetkili sağlık kurulları ya da hekimler tarafından düzenlenen iş göremezlik raporu sigorta kurumuna ve iş yerine sunulur.

Arkadaşı telefonunu alıp kaçtı! Arkadaşı telefonunu alıp kaçtı!

İş göremezlik durumu, çalışanın işten uzak kaldığı süre boyunca bir ödeme almasını gerektirir. Bu ödemeye geçici iş göremezlik ödeneği denir ve sigorta kurumu tarafından iş göremezlik süresine bağlı olarak sağlanır.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

İş göremezlik raporunu alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar şöyledir:

  • Öncelikle çalışanın iş göremezlik durumunu gerektiren bir sağlık sorununun ya da hamilelik gibi özel bir durumun mevcut olması gerekir.
  • İş göremezlik raporu en az 3 gün işten uzak kalmayı gerektiren durumlar için düzenlenir. Eğer çalışan sadece 2 gün rapor almış ise bu durumda işveren maaşından kesinti yapmaz ancak SGK tarafından herhangi bir iş göremezlik ödeneği ödenmez. SGK'dan ödenek alabilmek için raporun en az 3 günlük olması şarttır.
  • Raporun geçerli olabilmesi için SGK tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden ya da doktorlardan alınması zorunludur.
  • İş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmek için sigortalı çalışanın son bir yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir. Bu şartı yerine getirmeyen çalışanlar iş göremezlik ödeneğinden yararlanamazlar.
  • Rapor alındıktan sonra bu raporun SGK sistemine girilmesi ve işverene bildirilmesi gereklidir. İşveren bu raporu esas alarak çalışanın iş göremezlik süresi boyunca SGK'dan ödenek almasını sağlar.

İş Göremezlik Raporu Hangi Durumlarda Verilir?

İş göremezlik raporu aşağıdaki durumlar varlığında çalışana verilmektedir:

  • Çalışanın iş yerindeki koşullardan ya da işin niteliğinden dolayı ortaya çıkan geçici ya da sürekli sağlık sorunları yaşaması.
  • Doğum sonrası ilk sekiz hafta süresini kapsayan analık durumu. Çoğul gebeliklerde bu süre on hafta olarak uzatılabilir.
  • 5510 sayılı Kanun kapsamında iş yerinde meydana gelen kazalar ya da iş nedeni ile oluşan bedensel ya da ruhsal engeller.
  • Meslek hastalığı ve iş kazası dışındaki sağlık sorunları iş görememe durumuna neden olan diğer hastalıklar.

İş Göremezlik Ücreti Ne Kadar?

İş göremezlik ödeneği, hastalık nedeniyle iş göremezlik raporu alınmış olması durumunda sigortalıya üçüncü günden itibaren ödenir. Bu ödenek, hastalık durumunda belirli oranlar ile hesaplanır. Ayaktan tedavi gören sigortalılar için ödenecek miktar günlük kazancın üçte ikisi kadar olurken yatarak tedavi görenler için ise bu oran günlük kazancın yarısı olacak şekildedir.

Muhabir: Şenay Güner