Adana’nın akciğeri olarak bilinen Aladağ ilçesinde Sanko Holding’e ait kurulması planlanan Res Projesi kapsamında yapılacak Sanibey Rüzgar Santrali’ne köylüler tarafından tepki gösterildi.
Köprücük, Karahan, Darılık, Kızıldam, Kışlak, Uzunkuyu, Gökçeköy, Mazılık, Gireğiyeniköy, Başpınar, Ceritler, Civanbey ve Akören köyü sakinleri konuyla alakalı basın açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamada, 14 köyü kapsayan Sanibey Rüzgar Santrali projesiyle ilgili,
“Sözde Sanibey Rüzgar Santrali tam bir doğa katliamı yapacak. Proje ihtiyacının çok çok üstünde yaklaşık 60.000 dönüm gibi astronomik bir alanı kapatmayı planlayarak; Aladağ Ormanlarını, milli ve doğal parkları, tarım ve hayvancılık kışlaklarını içine alacak” ifadeleri kullanıldı.
“KÖYLÜNÜN ARAZİSİNİ UCUZ MALİYETLE ALMAYI AMAÇLIYORLAR”
Köylünün hiçbir şeyden haberi olmadığı projenin amacının köylünün arazisini kamulaştırıp ucuz maliyetle ellerinden almak olduğu iddia edildi.
Teknik açıdan kurulması mümkün olmayan alana tribün kurma vaadi veren Sanko Holding’e ait Sanibey Hidroelektrik Santrali bölgede bulunan tarlaları almayı hedefliyor. Köylülerden tarlanın alınmasıyla, köy sakinleri tarım ve hayvancılık faaliyetlerini uygulama imkânsız hale geliyor.
“UZMANLAR RES PROJESİNİ DEĞERLENDİRDİ”
Res projesi, konunun uzmanları tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede, Sanibey Res Proje alanı ve projeye ait ÇED raporunun gelişi güzel hazırlandığı belirtilirken,
“Proje alanında bulunan hassas ve nadide türlerin bulunduğu ormanların hiçe sayıldığı, milli ve doğal zenginliklerin göz ardı edildiği, kültürel miraslarımız olan 1.derece sit alanlarının yok sayıldığı ve bölge köy sakinlerinin yaşam alanlarına müdahale edilerek bilgileri ve rızaları dışında bir çalışma yapılmıştır. Çevresel etkileri dışında teknik olarak değerlendirildiğinde ise proje ihtiyacının çok çok üstünde bir alana hazırlanmış. Rüzgar tribünü kurulumu için gereken teknik alt yapıya ve gerekli minimum rüzgar hızının altında kalan, hiçbir meteorolojik ölçüm ve değerlendirme yapılmamış, gerçekdışı birçok tribün yeri belirlenmiştir. Proje Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin dışında Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği’ni ve Arazi Temin Yönetmeliğini açıkça ihlal etmektedir” ifadeleri yer aldı.
“RES PROJESİ ORMAN YANGININA SEBEP OLABİLİR”
Aladağ Doğa Koruma Platformu üyeleri ve köy sakinleri tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl Aladağ Orman Yangını Faciasının en büyük nedenlerden birisinin, nakil hatlarındaki kıvılcımlar, tel kopmaları olduğunu vurguladılar. Yangına davetiye çıkaracak olan RES projesinin kamu yararı olmadığını ifade eden köy sakinleri ve Aladağ Doğa Koruma Platformu üyeleri,
“Korunması gereken arkeolojik değerler, milli parklar ile yörenin dünyaca ünlü oksijen deposu olmakla ünlenen doğa yapısından kaynaklanan turizm potansiyelinin araştırılması ve bunların sağlayacağı sosyo-ekonomik fayda ile projenin ekonomik getirisinin kıyaslanması gerekmektedir” dedi.
“GEREKLİ İTİRAZLAR YAPILARAK HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK”
Bahsi geçen 14 köy muhtarı ve Aladağ Doğa Koruma Platformu üyeleri tarafından T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na gerekli itirazların yapılarak hukuki sürecin başlatılacağı bildirildi.
Köy sakinleri STK tarafından destek aldıklarını ifade ederek, yakın zamanda projeden etkilenen paydaşlarla birlikte "Aladağ Koruma Platformu" adı altında büyük bir basın açıklaması yapacaklarını ifade ettiler.