Paket içeriklerinde büyük değişiklikler görülmezken, bazı markaların değiştiği ve ürünlerin gramajlarında farklılıklar olduğu gözlemlendi. En düşük fiyatlı Ramazan kolisi 234 TL’den başlayarak, içeriğine göre 1.440 TL’ye kadar çıkıyor. En düşük segment kolilerde sıvı yağ, pirinç, çay, toz şeker, bulgur, makarna, salça, tuz ve puding gibi temel gıda ürünleri bulunuyor.

RAMAZAN PİDESİNE ZAM GELİYOR

Ekmek fiyatları tartışma konusu olurken, Ramazan pidesinin de bu yıl yüzde 30 zamlanacağı öngörülüyor. Henüz resmî bir açıklama yapılmazken, fırıncı esnafı maliyetlerin artması nedeniyle fiyat yükselmesini kaçınılmaz olarak değerlendiriyor.

Bodrum Fırıncılar Derneği Başkanı İbrahim Çelik, 200 gram Ramazan pidesinin 20 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Türkiye genelinde pide fiyatlarının yakın zamanda duyurulması bekleniyor.

DIŞARIDA İFTAR YAPMAK ARTIK LÜKS

Restoranlarda iftar menülerinde de yüksek fiyat artışları dikkat çekiyor. Ortalama bir restoran menüsünde yüzde 30 ila 40 arasında fiyat artışı yaşanırken, lüks mekânlarda bu oran yüzde 70’e kadar çıkıyor.

Esnaf lokantalarında iftar menüleri 400-500 TL arasında değişirken, standart restoranlarda kişi başı fiyatlar 750 TL’den başlıyor. Lüks restoranlarda ise iftar menüleri 1.000-1.500 TL arasında seyrederken, İstanbul Boğaz hattındaki otellerde kişi başı fiyatlar 4.000-5.000 TL’yi buluyor.

HURMA FİYATLARI DA YÜKSELDİ

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurmada da ciddi fiyat artışları yaşandı. Geçen yıl 350-450 TL arasında satılan hurmalar, bu yıl 450-700 TL bandında satışa sunuluyor.

  • Medine Meşruk Hurması: 450 TL
  • Sugai Hurması: 490 TL
  • Peygamber Hurması: 570 TL
  • Kudüs Hurması: 580 TL
  • Seçme Medine Hurması: 650 TL
  • İri Boy Kudüs Hurması: 700 TL

Ramazan öncesi gelen bu zamlarla birlikte, vatandaşlar alışveriş yaparken fiyatlardaki artıştan etkilenmemek için uygun alternatifler aramaya yöneliyor.

Kaynak: Haber Merkezi