Araç sahiplerinin korkulu rüyalarından biri olan plaka kaybı, arama motorlarına sık sık konu olmaktadır. Plakanın çalınması veyahut da kaybolması halinde ne yapılması gerektiği, birçok sürücü tarafından merak edilen konu başlıklarından biridir. 
Yasalarımız gereğince araçların plakasız bir şekilde trafiğe çıkmaları yasaktır. Plaka, aracın kime ait olduğunu gösterdiği için ilgili aracın tüm kontrolleri plaka üzerinden gerçekleştirilir. Bu neden ile plakanın kaybolması veyahut da çalınması halinde bu durum mutlaka ciddiye alınmalı ve olası cezalardan korunabilmek adına ilgili yerlere müracaat edilmelidir. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde plaka kaybı durumlarında neler yapılması gerektiğinden bahsettik. İşte ayrıntılar…

PLAKA KAYBI DURUMUNDA NE YAPILMALI?

Araç plakasının kaybolması ya da çalınması halinde yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Söz konusu işlemlerin yapılmaması halinde araç sahibi ciddi cezalar ile karşı karşıya kalabilir. 
Plaka kaybının fark edilmesi ile birlikte harekete geçmek gerekir. Mümkünse plakanın nerede ve ne zaman kaybolduğu not alınmalı ve bu durum yetkililere hızlı bir şekilde bildirilmelidir. Kötü niyetli kullanımların önüne geçmek amacı ile yapılması gereken ilk şey Trafik Şube Müdürlüğü’ne durumu bildirmektir. En yakın Trafik Şube Müdürlüğü’n şahsen gidilerek plaka kaybının sisteme işlenmesi sağlanmalıdır. Sonrasında ise yeni plaka için talep oluşturulmalıdır. 
Yeni plaka başvurusu için kimlik ve araç ruhsatı gibi temel evrakların hazır olması gerekir. Eğer iki plaka birden kaybolduysa bu kez tescil plakasının yeni bir tescil plaka numarası ile değiştirilmesi gerekecektir. Bu işlem için ikamet adresinin bulunduğu bölgede hizmet veren trafik tescil kuruluşuna müracaat edilmelidir. 
Trafik Şube Müdürlüğü’ne kayıp plaka bildiriminin yapılmasının ardından araç sahibi notere yönlendirilecektir. Noterde de plakanın kaybolmuş olduğu dile getirilmeli ve Trafik Şube Müdürlüğü’ne durum ile ilgili bilgi verildiği açıklanmalıdır. Sonrasında ise kişinin plaka basım kağıdı alması gerekecektir. Noter onaylı plaka basım kağıdı ile birlikte en yakın Şoförler Odası’na gidilmesi ve yeni plaka için sürecin başlatılması gerekir. Bir plaka kaybolduysa diğer plakayı götürülerek basım işlemi talep edilebilir. İki plaka birden kaybolduysa yeniden basım yapılacaktır. Bunun için de ruhsat yenileme ücretinin ödenmesi gerekir.

Turşu hazırlıklarındaki kritik soru: Limon mu, sirke mi? İşte turşu kurmanın püf noktaları! Turşu hazırlıklarındaki kritik soru: Limon mu, sirke mi? İşte turşu kurmanın püf noktaları!

PLAKA KAYBINDA SİGORTA ŞİRKETİNİ BİLGİLENDİRMEK GEREKİR Mİ?

Son aşamada yeni plaka geldikten sonra sigorta şirketinin ve ilgili diğer kurumların durumdan haberdar edilmesi gerekir. Bildirimin ardından sigorta poliçesi güncellenecek ve olası yasal sorunların önüne de geçilecektir. 

PLAKA İKİNCİ KERE KAYBOLDUYSA NE OLUR?

Yürürlükte olan düzenlemelere göre bir araç için yalnızca bir kere olacak şekilde plaka kaybı süreci yürütülebilir. Aynı araç için ikinci kere bir plaka kaybı durumunun yaşanması halinde plakanın değiştirilmesi gerekir.

KAYIP PLAKA ÇIKARMA MALİYETİ NE KADAR?

Birkaç yıl öncesine kadar kayıp plaka çıkarma işlemlerinin tamamı trafik şube üzerinden yürütülebiliyordu. Ancak son düzenleme ile birlikte bu işleme noterler de dahil edildi. Trafik şubenin ardından notere gidilmesi zorunlu kılındı. Bu da maliyetin artmasına yol açtı. 
2024 yılı için belirlenmiş olan tek plaka basım ücreti 195 TL’dir. Çift plaka için ise 390 TL talep edilmektedir. Bu ücrete ek olarak notere de işlem için 1.489,35 TL’lik bir ödemenin yapılması gerekir. Güncel ücretler, ilgili kuruşların resmi kaynakları aracılığı ile öğrenilebilmektedir.  
 

Muhabir: Sıla Öcal