Paraguay, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesi için baskı yaptığı iddia edilen Çinli diplomat Şü Vey'i "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan ederek, ülkeyi terk etmesini istedi. Paraguay Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi toplantısı için Asuncion'da bulunan diplomatın vizesinin iptal edildiği belirtildi.
Şü Vey'in, UNESCO toplantısına katılmak yerine Paraguay Kongresi'ne giderek milletvekillerine Tayvan ile ilişkilerin sonlandırılmasını önerdiği öne sürüldü. Bu müdahale "iç işlerine karışma" olarak değerlendirildi ve Çinli diplomata 24 saat içinde ülkeyi terk etmesi talimatı verildi.
TAYVAN İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLER
Paraguay, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini sürdüren Güney Amerika'daki tek ülke olarak dikkat çekiyor. Son yıllarda birçok Orta Amerika ve Karayip ülkesi Tayvan ile diplomatik bağlarını kesip, Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanımaya başlamıştı. Honduras, Panama, El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti gibi ülkeler bu diplomatik değişimi gerçekleştirdi.
ÇİN-TAYVAN İHTİLAFI
Çin-Tayvan ihtilafı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Çin'deki iç savaşın sonucunda ortaya çıktı. Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin zaferiyle Çin Halk Cumhuriyeti 1949'da kuruldu. Ancak savaşta yenilen Çin Milliyetçi Partisi (Koumintang), Tayvan'a kaçarak burada Çin Cumhuriyeti hükümetinin devam ettiğini ileri sürdü.
Çin, Tayvan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasına karşı çıkarak "tek Çin" ilkesini savunuyor ve Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. Tayvan ise 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip olsa da, uluslararası alanda sınırlı diplomatik tanınırlığa sahip. Tayvan'ın BM'deki statüsü de belirsizliğini koruyor.