Ankara’nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali’nde, özelleştirme kararına karşı yaklaşık 500 maden işçisi dün sabah vardiyasıyla birlikte yer altına inerek eylem başlattı. Protesto devam ederken, işçilerin eşleri ve destekçileri de santral önünde bekleyişlerini sürdürüyor.
CHP’Lİ HEYET MADEN OCAKLARINDA!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, beraberindeki heyetle birlikte santral önüne giderek işçilere destek verdi. Özel’e, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol ve Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever de eşlik etti. İşçilerin hak mücadelesine destek çağrısı yapan Özel, emekçilerin yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.
KONUŞMA YAPTI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Çayırhan Termik Santrali’nde özelleştirme kararına karşı eylem yapan işçileri ziyaret etti. Ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, emek mücadelesine destek vurgusu yapan Özel, şu ifadeleri kullandı:
''GENEL BAŞKANLIĞIM SÜRESİNCE…''
“Genel Başkanlığım sürecinde bu emek mücadelesini sonuna kadar takip edeceğim. Arkadaşlarım madencilerin arkasında durmaya devam edecek. Burada, yer altına eşlerini dualarla uğurlayan ve geri dönmelerini dualarla bekleyen eşlerin ve çocukların gözü, kulağı, umudu bizdedir. Bütün Türkiye’ye sesleniyorum: Bu mücadelenin arkasında durursanız, tarihin akışında önemli bir direnç noktasını başarmış olacaksınız. Duracağız, ileriye bir adım atacağız ve hep birlikte emeğin hakkını alacağı büyük bir yürüyüşün parçası olacağız.
''SİZLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ''
Özel, “Bugün, iki aydır özelleştirmeye karşı seslerini duyurmaya çalışan ve dünden itibaren madenden çıkmayarak büyük bir direniş başlatan madenci arkadaşlarımızla dayanışma içinde olmak için buradayız. Karşı karşıya olduğumuz durum, Nallıhan’da yıllar önce yaşanan ve pek çok kişinin olumsuz tecrübeler edindiği bir sürecin tekrarına engel olmak için önemli.
SÜRECİ ANLATTI
Bu maden 1987 yılında açıldı ve 2000 yılına kadar devlet tarafından işletildi. O dönemde -az önce eşlerin ve o günleri bilenlerin de ifade ettiği gibi- herkes mutluydu. Ancak 2000 yılında maden özelleştirildi ve ardından mutlu ailelerin, huzurlu madencilerin yerini, üretim baskısı altında çalışan mutsuz madenciler aldı. 2020 yılına kadar bu madenden çok büyük kazançlar elde edildi. Fakat 20 yılın sonunda sözleşme süresi bittiği için maden devlete geri döndü. O günden beri de Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) iştiraki olan Kömür İşletmeleri A.Ş. (KİAŞ) tarafından işletiliyor. Bu maden şimdi yeniden özelleştirilmek isteniyor. 4 Aralık’ta yeniden satışa çıkarılacak ve bu satış için 17 şirket dosya aldı. Burası, 17 şirketin iştahını kabartan bir yer. Kuvvetle muhtemeldir ki burayı kimin alacağını bazıları şimdiden biliyor. Bu şirket, burayı TL üzerinden, yılda bir ödeme ile altı taksitte satın alacak.
ÖZEL GENEL POLİTKAYI ELEŞTİRDİ
Türkiye Cumhuriyeti, birilerine köprü yaptırdığında onlara geçiş garantisi veriyor, dolar ya da euro ile ödeme yapıyor. Yetmiyor, ABD’deki veya İngiltere’deki enflasyonu da ekleyerek ödüyor. Ama bir şeyi satarken ‘peşin fiyatına altı taksit, Türk Lirası üzerinden’ diyoruz. Çıkacak kömür garanti. Elektrik üretilecek ve elektriğin devlet tarafından alınacağı da garanti. Neredeyse bir hediye paketi eksik. Bir de onu yapmış olsaydınız.
‘MADENİ NEDEN SATIYORSUNUZ?’
Bu şartlarla bu madeni satarsanız tabii ki 17 şirket sıraya girer ve birbirleriyle yarışır. Ama asıl sorulması gereken şu: Burası bu kadar kârlıyken neden satıyorsunuz? Madenciler diyor ki, ‘Özelleştirmeden sonra işten çıkarmalar geliyor. Özelleştirmeden sonra üretim baskısı artıyor. İş güvenliği konusunda kaygılar büyüyor.’ İşçilerin bu haklı endişelerini görmezden gelerek bu satışı yapmak kabul edilemez.”
SOMA MADENLERİNİ HATIRLATTI
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Ben Soma’dan, maden ocağından geliyorum. Soma’da 301 işçi ölmeden önce ocaktaydım. O dönemde Meclis kürsüsünden, ‘Burada kötü bir şey olacak, hemen el koyalım’ diye uyardım, çünkü üretim baskısı vardı. Bugün de benzer bir tabloyla karşı karşıyayız. Madenler Anayasa’ya göre devletin mülkiyetindedir, satılamaz. Ancak şimdi ‘Satmıyorum, işletme hakkını devrediyorum’ diyorlar. Kömürü alıp götürdüğünüzde maden mi kalıyor geriye? Bu nasıl bir işletme hakkı? Geriye boş bir alan bırakıp gidiyorsunuz. Bu, Anayasa’ya aykırı bir özelleştirme. Aynı zamanda işsizliğe ve mağduriyete yol açacak bu duruma karşı çıkıyoruz.
‘HER DAİM BURDAYIM’
Bugün burada maden işçilerini temsil eden Türkiye Maden İş Sendikası ve Türk-İş’in Başkanları da yanımızda. Türkiye Maden İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul burada. Aynı şekilde, bu madenden çıkarılan kömürün yakılacağı santralin özelleştirilmesine karşı direnen işçilerin sendikası da burada. Biz hem oradaki 70 işçiyle hem de buradaki bin 400’den fazla işçiyle dayanışma içinde olacağız. Eğer bu işçiler tarihin akışını geriye çevirmeye karar verdiyse, emekten yana olan herkesin bu mücadeleye destek olması sorumluluğu vardır.”
‘KAYA GİBİ YANINIZDAYIZ’
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Geçmişte bazı mücadeleler eksik kalmış olabilir ve bu konuda itirazlarımız vardı. Ancak bugün hak arayışı varsa, kaya gibi yanlarındayız, kaya gibi arkalarındayız. Buradaki işçilerin her biri hakkını alana kadar, özelleştirme iptal edilene kadar, CHP olarak sonuna kadar bu haklı mücadelenin yanında olacağız.
‘4 İLÇE EKMEK YİYOR’
Bu madenden etkilenen dört ilçe var ve buradaki özelleştirme sadece madencileri değil, o ilçelerdeki tüm yaşamı tehdit ediyor. Özellikle esnaf başta olmak üzere, herkesin ekmeğiyle oynanacak. Belediye başkanlarımız, çadırları ve destekleriyle buradalar. Genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, il ve ilçe başkanlarımız, bir dakika bile yalnız bırakmadan bu mücadelenin arkasında duracaklar.
‘UMARIM SAMİMİLERDİR’
Bugün buraya gelen herkesin ziyareti değerlidir. Fuat Bey de ‘Mücadele edeceğim, gayret göstereceğim’ demiş. Umarım samimi bir gayretle bu özelleştirmeyi durdurur. Ancak geçmişte AK Parti’nin yaptığı, benim itiraz ettiğim, Fuat Beylerin savunduğu özelleştirmelerle binlerce işçi mağdur oldu. Eğer bu kez bu yanlıştan dönerlerse, Fuat Bey’e teşekkür ederim. Ancak işçilere, ‘Merak etmeyin, hakkınızı alacaksınız, iş garantisi verecekler’ diyenlere söylüyorum: Özelleştirmenin ertesi günü bu sözleri verenleri ara ki bulasın, kimse gelmez.
60 GÜNLÜK MÜCADELE
Burada işçiler 60 gündür mücadele ediyor. Onların sendikası da mücadele ediyor. Ama bugüne kadar kim geldi? Kimse gelmedi. Ancak eylemi ortaya koyup kararlılık gösterdiğinizde, bakın bir gün içerisinde kimler buraya geldi. Bu dayanışma, bu direniş her şeyden önemlidir.”
‘86 DURUŞMANIN TAMAMINA KATILDIM’
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Madencilerin 86 davasının 86’sını da Soma’da takip etmiş bir milletvekili olarak, bugün Genel Başkanlığım sürecinde de bu emek mücadelesini sonuna kadar takip edeceğim. Arkadaşlarım, sonuna kadar madencilerin arkasında duracak.
TÜM TÜRKİYE’YE SESLENDİ
Burada yer altına eşlerini dualarla yollayan, onların geri dönmesini dualarla bekleyen eşlerin ve çocukların gözü, kulağı, umudu bizdedir. Bütün Türkiye’ye sesleniyorum: Bu mücadelenin arkasında durursanız, tarihin akışında önemli bir direnç noktasını başarmış olacağız.
‘EMEK HAKKINI ALACAK’
Madenciler hep geriye gidiyor, hep kayıplar yaşıyor. Ama bu kez duracağız ve ileriye bir adım atacağız. Ardından hep birlikte, emeğin hakkını alacağı büyük bir yürüyüşün parçası olacağız. Hepinize kolay gelsin, hepinizi yürekten kutluyorum ve her zaman yanınızdayız.”
Özel, konuşmasında emek mücadelesine olan desteğini bir kez daha dile getirerek, dayanışma çağrısında bulundu.