Hedefi doğrultusunda çalışmaları devam ederken TV Nota, Tunca’nın annesi Gülnur Tunca’ya ulaştı.
8 YAŞINDAN BERİ LİSANSLI YÜZÜCÜ
Anne Tunca, ultra maraton yüzücüsü olan oğlunun hayatına antrenörü Mert Onaran’ın girmesi ile 8 yaşından bu yana lisanslı yüzücü olduğunu belirtti. Tuna’daki deniz, özellikle de dalgalı denizde yüzme sevgisi ve dayanıklılığı nedeniyle açık su yüzmeye yöneldi. Genç yüzücü, öncelikle TÖSSFED (Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu) yarışlarında yarışmaya başladı.
“ÇANAKKALE VE İSTANBUL BOĞAZI’NI YÜZEREK GEÇTİ”
Anne Gülnur Tunca, bu 8 yıllık süre içerisinde oğlunun Çanakkale Boğazı ve İstanbul Boğazı’nı geçtiğini söylerken “Ulusal ve uluslararası i ultra maraton yarışlarında yarıştı. Girdiği her yarıştan madalyalar ile döndü. Birçok yarışında kendi yaş grubu sporcularla yarıştı. 2022 yılında Sakız Adası-Çeşme arası ilk uluslararası açık su geçişini yaptı. Bu parkuru yüzen ilk otizmli yüzücü oldu. 2023 yılında dünyanın en eski ultra maraton yarışı olan Capri-Napoli ultra maratonunda antrenörü ile birlikte ikili takım olarak 36 km yüzdüler ve en iyi takım kupasını kaldırdılar.” diye konuştu.
HEDEFİ MANŞ DENİZİ’Nİ GEÇMEK
Bu yıl 10-15 Eylül tarihlerinde Manş Denizi solo geçişini yapacak olan otizmli yüzücü Tuna Tunca, İngiltere’den Fransa’ya en kısa mesafesi 36 km olan Manş Denizi’nde yüzecek. Bu geçiş için 5 yıldır hazırlanan Tunca, (havu+deniz) 2 gün de kuvvet antrenmanı yapıyor. Manş Denizi’nde yaklaşık olarak 16 derecedeki suda yüzeceği için soğuk suya alışabilmek adına her gün buz küvetine girerek soğuk su çalışmaları yapıyor. Vücudundaki yağ oranını artırmak için de uygun bir diyet ile besleniyor.
Son olarak anne Tunca, “Heyecanla bu geçişi bekliyoruz, geçişi tamamladığında bu geçişi yapacak ilk Türk otizmli ultra maraton yüzücüsü olacak. Bu durum hepimizi çok heyecanlandırıyor. Otizm bir hastalık değil, farklılıktır diye çıktığımız bu yolda, Tuna’nın Manş’ı geçerek ülkemizi ve bayrağımızı en iyi şekilde temsil edecek olması bizleri çok gururlandırıyor.” ifadelerini kullandı.