CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TV Nota’ya yaptığı açıklamada “Çiftçi bildiğini ekiyor” diyerek değerlendirmelerini paylaştı. Yapılan araştırmalara göre çiftçinin yüzde 74’ünün bildiği ürünü ektiği, arz açığı ve olumsuz şartları dikkate alarak ekim yapan çiftçi sayısının yüzde 30’larda kaldığını söyleyen Gürer, “Tarımda üretim planlaması şart” diyerek girdi maliyetlerinden iklim krizine, TARSİM primlerinden çoban bulma sorununa kadar birçok konuda çözüm yaratılmasının iktidarın görevi olduğuna işaret etti. Çiftçi Besici Atakan Dündar ise “6 liraya sattığımız arpanın tohumunu 15 liraya alıyoruz” dedi.
“YÜZDE 74’Ü ALIŞTIĞI ÜRÜNÜ EKİYOR”
Gürer, tarımda üretim planlamasının önemine dikkat çekerek “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30 ise bir daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var. Bu bağlamda uzman desteği alan çok az çiftçi üretici bulunuyor ki onlar da genelde büyük işletmeler. Bu bağlamda yaşanan iklim değişiklikleri ve arz sorunları nedeniyle ihtiyaca uygun üretim yapılması, planlanması gerekiyor. Organik tarım ve iyi tarım örneklerinde ise yeterli atışım sağlanamıyor” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİLERİN BELİRTTİĞİ SORUNLAR
Çiftçilere ilişkin düzenlenen anketlerde en büyük sorunun girdi maliyetlerindeki artış olduğunu dile getiren Gürer, “Girdi maliyetlerindeki artış birinci sırada, iklimsel problemler ikinci sırada, işçi bulamama ise üçüncü sırada yer alıyor. Pazar sorunu, tarımsal zararlılar, hastalıklar ve sulama suyu yetersizliği de çiftçilerimiz tarafından dile getiriliyor. Çiftçiler oda, birlik ve kooperatiflere yönelik kapsamlı düzenlemeler sağlanması, daha az ama daha etkili yapıların oluşması da talepleri, TARSİM sigortasından kredi teminine de daha çiftçi üretici yanında uygulamalar da beklentileri. Özellikle biz üretiyoruz. Aracı ve büyük marketler sırtımızdan kazanıyor. Bir de ithalat ile ürettiğimiz ürün değer bulduğunda önümüz kesiliyor. Çiftçi üretici ve tüketici korunacağı düzenlemeler ihtiyaç diyorlar” şeklinde konuştu.
Keçi yetiştiriciliğinin önemine de değinen Ömer Fethi Gürer, “Keçiler doğal budama yaparak orman içinde otları tüketerek orman yangınlarını önlüyor ve ormanların gelişmesine katkı sağlıyordu. Ancak yanlış politikalar hem hayvancılığı hem de ormanları olumsuz etkiledi” cümlelerini aktardı.
Gürer, “Çiftçi arkadaşlarımızın üretim desenini belirleyebilmesi için Türkiye'nin tamamında Tarım Orman Bakanlığı uzmanları hangi bölgede hangi ürün yetişecek, hangi üründen verim alınır, çiftçinin girdi maliyetleri nasıl düşürülür? Girdi maliyeti düşürüldükten sonra o bölgede o üründen daha çok verim nasıl sağlanır? Bunların çalışmalarını yaparak teknik olarak da bilgi vermeleri lazım” değerlendirmesinde bulundu.
“EN BÜYÜK SORUN, GİRDİ MALİYETLERİ”
Açıklamalarına devam eden CHP’li isim, “Şimdi hayvancılık yapanlar çiftçilik yapmıyorsa zaten Türkiye'de artık hayvancılık yapılamaz. 24 saat hayvanıyla haşır neşir olanların en büyük sorunu girdi maliyetleri. Bunun yanında da hayvancılığın ahır giderleri arttı. Aşısı var, bakımı var, çobanı var, var oğlu var” dedi.
“ZORLUKLAR SÜRÜYOR”
“Bölgedeki üreticiler, tarla ürünlerinden örtü altı üretime kadar farklı alanlarda çalışıyor ancak karşılaştıkları zorluklar sürüyor” diyen Gürer, sözlerini şöyle tamamladı: “Bölgemizde bir yıl arpa ekiyorlar, bir yıl buğday ekiyorlar. Onun dışında farklı ürünler yetiştirmeye çalışan arkadaşlarımız var. Örtü altı üretimini geliştirmeye çalışıyorlar. Onlar da örneğin domates ekiyorlar, biber ekiyorlar. Sonra aniden bir oluşan hava değişimi ne yazık ki onların da ürünlerini yok ediyor.”