Araştırmalar, savaşta yaralanan 150 kişiden alınan örneklerde, geniş spektrumlu antibiyotiklere karşı direnç gösteren çeşitli bakteri türlerini ortaya koydu. Bu bakterilerin yüzde 6'sının, test edilen tüm antibiyotiklere tamamen dirençli olduğu belirlendi.
ÖLÜMLERİN ÇOĞUNLUĞUNA BU BAKTERİ NEDEN OLUYOR
Araştırmacılar, özellikle zatürre, idrar yolu enfeksiyonları, deri ve yara enfeksiyonları gibi hastalıklara neden olan Klebsiella pneumoniae bakterisine odaklandı. Dünya genelinde antibiyotiklere dirençli bakterilerin yol açtığı ölümlerin yaklaşık beşte birine bu bakterinin neden olduğu belirtiliyor.
Independent Türkçe'nin haberine göre, bilim insanları Ukrayna'da ilaca dirençli olduğu bilinen 37 hastadan alınan numunelerde bakterinin genomunu analiz etti. Araştırmanın önde gelen isimlerinden Dr. Kristian Riesbeck, "Bu bakterilerin tamamının dirençle ilişkili genler taşıdığını tespit ettik. Örneklerin dörtte biri, piyasadaki tüm antimikrobiyal ilaçlara karşı tamamen dirençliydi" dedi. Bu tür bakterilerin "tam dirençli" olarak tanımlandığını ifade eden Riesbeck, bu durumun sağlık hizmetlerinde artan bir endişe kaynağı olduğunu belirtti.
"TEDAVİSİ OLDUKÇA ZOR"
Riesbeck, Klebsiella enfeksiyonlarının tedavisini zorlaştıran bir diğer faktörün, bakterinin "olağanüstü" miktarda mukus üretme yeteneği olduğunu vurguladı. Bazı durumlarda bu mukus üretimi, mevcut ilaçlarla tedaviyi neredeyse imkansız hale getirebiliyor.
DENEYLER ENDİŞE VERİCİ DÜZEYDE
Bilim insanları, Ukrayna'daki yaralılardan alınan bakterilerin yayılma potansiyelini test etmek amacıyla fareler ve böcek larvaları üzerinde deneyler gerçekleştirdi. Bulgular, antibiyotiklere en dirençli Klebsiella türlerinin farelerde ve böcek larvalarında en yüksek hayatta kalma oranına sahip olduğunu gösterdi. Ayrıca, bu tür bakterilerin daha az dirençli türlere kıyasla enfeksiyonları çok daha hızlı yaydığı tespit edildi.
Araştırmada tam dirençli bakterilerin, hem dirençli hem de saldırgan hale gelmelerini sağlayan genlere sahip olduğu belirlendi. Dr. Riesbeck, bu durumun gelecekte sağlık alanında daha büyük sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı:
"Tüm ilaçlara direnç gösteren bu bakteriler, antibiyotik tedavilerinden sağ çıkarken hala hastalığa yol açacak eksiksiz bir gen setine sahip. Bu durum hepimiz için endişe verici bir işaret."
ENFEKSİYON RİSKİ DEVAM EDİYOR
Bilim insanları, Ukrayna'daki yaralılar arasında yayılan bu bakterilerin kolayca ortadan kalkmayacağına dikkat çekiyor. Enfekte hastaların izole edilip doğru şekilde tedavi edilmemesi durumunda, enfeksiyonun yayılmaya devam edeceği ifade edildi. Araştırmacılar, bu durumun yalnızca Ukrayna ile sınırlı kalmayacağı ve uluslararası bir sağlık tehdidi oluşturabileceği konusunda uyardı.