Turşu hazırlıklarındaki kritik soru: Limon mu, sirke mi? İşte turşu kurmanın püf noktaları! Turşu hazırlıklarındaki kritik soru: Limon mu, sirke mi? İşte turşu kurmanın püf noktaları!

İstanbul ve Hatay’da meydana gelen olayda, öldüğü düşünülen iki kişide cenaze işlemleri sırasında yaşam bulgularının görülmesi ile vatandaşlar şaşkına döndü. Sosyal medyada da geniş yankı uyandıran olaya ilişkin Doç. Dr. Kardiyolog Sefa Ünal TV Nota’ya konuştu.

“HASTA ÖLDÜ ZANNEDİLEREK DEFİN İŞLEMİ GERÇEKLEŞİYOR”

Ünal, “Eskiden beri köylerde ‘Cenaze canlandı’ tarzında efsaneler var. Eskiden köylerde doktor çağırılmadan defin işlemleri yapıldığı için bu vakalar çok sık görülüyordu. Hasta öldü diye hemen defin işlemi yapılıyordu. Hasta birkaç saat içinde gömülüyordu. Hasta aslında ölmüş olmuyor hastada bir ritim bozukluğu meydana geliyor ya da bir tansiyon düşüklüğü oluyor ancak kalp tam olarak durmuyor. Hasta bu şekilde olunca bilinç ve fiziksel fonksiyonları sıfırlanıyor. Bu esnada hastanın öldüğü düşünülerek defin işlemi gerçekleşiyor” ifadelerine yer verdi.

”ÖLÜMÜN GERÇEKLEŞTİĞİNDEN EMİN OLMAK İÇİN EKG YAPILMASI ŞART"

Teorik olarak ölen bir insanın canlanamayacağını ifade eden Ünal, “Ölüm meydana geldiğinde yani kalp durduğunda kan damar ve kalp içerisinde aniden pıhtılaşır ve dolaşım durur, bir daha da canlanma gibi bir durum olmaz. Defin işlemi sırasında canlandı denilen insanlar aslında ölmemiş oluyor. Ritim bozukluğu vs. gibi nedenlerden hastanın tansiyonu çok düşmüş oluyor ve hekim olmayan kişiler tarafından da öldü denilerek morga kaldırılıyor. Kalbin durup durmadığını yani ölümün gerçekleşip gerçekleşmediğinden kesin bir şekilde emin olmak için hastaya bir hekim tarafından EKG yapılması gerekiyor. Bazen EKG sırasında kalp birkaç dakikalığına durmuş görünebilir ama pıhtı olmamışsa ölüm gerçekleşmiş sayılmaz” şeklinde konuştu.

“HİPOTANSİYON DURUMUNDA HASTAYA SOĞUTMA TEDAVİSİNİ UYGULUYORUZ”

Hastanın hareket etmemesinin, nefes almamasının ve bilinç kaybı olmasının kesin olarak öldüğü anlamına gelmeyeceğini kaydeden Ünal, “Hasta derin bir tansiyon düşüklüğü yaşıyor olabilir, biz buna hipotansiyon diyoruz. Biz bu hastaları soğutarak tıbbi hipotermi tedavi yöntemini uyguluyoruz. Tıbbi hipotermi hastanın beyin fonksiyonları korunmuş oluyor. Morglarda da sıcaklık sıfırın olmadığı için muhtemelen o hastalar da soğukta kalınca, ölümü bu şekilde gecikmiş oluyor” dedi.

Muhabir: Fatma Nur Vural