Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi Meclis Genel Kurulundaki görüşmelerde kabul edildi. Öğretmenlerin meslekteki hak ve sorumluluklarını düzenleyen kanunun maddeleri, içeriği konusunda eğitim sendikalarının ve eğitimcilerin tepkisini çekti. 

Elma Sirkesinin Etkileyici Gücü: Doğal Zayıflama İksiri ve Daha Fazlası Elma Sirkesinin Etkileyici Gücü: Doğal Zayıflama İksiri ve Daha Fazlası

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ NE DİYOR?

Eğitim sendikalarının, öğretmenleri yok saydığını belirttiği kanun teklifi hakkında tartışmalar sürüyor.

Kanun teklifi TBMM Genel Kurulundan geçti. Kanundaki maddelerden biri, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını içeriyor. Akademi, öğretmenlerin yetiştirilip atanmalarını, sorumluluklarını, ceza ve ödüllerini belirleyecek ve giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanacak. Milli Eğitim Akademisi, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin yeterliliklerini ölçecek ve belirleyebilecek. Öğretmenlik mesleğine hazırlık için programlar geliştirecek. Özel kurumlardaki öğretmenler, masrafları kurumun karşılaması karşılığında akademiden faydalanabilecek.

TEKLİFİN MADDELERİNE GÖRE

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifinin kuruldan geçen maddelerine göre, öğretmen olarak mesleğe başlayacak olan adaylar, sadece hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlardan seçilecek. Bu hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Verilecek eğitimde, öğretmenlik mesleğinin gerekleri olan, beceri, bilgi, tutum ve değerler içeren yeterlikleri Bakanlık belirleyecek. Bahsi geçen hazırlık eğitiminin süresi 4 dönem şeklinde olacak. Eğitime alınacak adaylar, branşların atamasında belirlenen sayılara göre alınacak ve sınav puanına göre yerleştirme yapılacak. Adaylar güvenlik soruşturmasını geçtikten sonra Milli Eğitim Akademisi’ne alınacak. Hazırlık eğitiminde teorik derslerden iki sınav yapılacak. Sınavlar 100 üzerinden değerlendirilecek ve aday 60 ve üzerinde bir not alırsa derste başarılı olacak. Eğer aday sınavda başarısız olursa ek sınav hakkı tanınacak. Eğer aday bu sınavdan başarısız olursa Milli Eğitim Akademisi’yle ilişiği kesilecek.

AKADEMİ İZLEME VE YÖNLENDİRME KURULU

Kanun teklifine göre 7 kişiden oluşan Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu kurulacak. Kurul yılda iki kez toplanacak. Akademik kurul bir başkan ve 10 kurul üyesinden oluşacak. Akademik Kurul, Akademik İzleme ve Yönlendirme Kurulu’nun belirlediği politikaları ve personelin yeterlikleri, eğitimlerin programlarını düzenleyecek ve yıllık program hazırlayarak Bakanın onayına sunacak.

TEPKİLER SÜRÜYOR

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaşırken konuyla ilgili tepkiler ve tartışmalar devam ediyor. Eğitimciler teklifi ''AK Parti’nin kendi memurunu yaratma projesi'' olarak görürken, kazanımların yanında eksiklerin doluğunu belirten eğitimciler de var.

Eğitim Bilimci Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tek tip öğretmen yetiştirmeyi amaçladığını, eğitime zarar vereceğini ve gelecek 50 yılda telafisinin yapılamayacağını belirtti. Teklifin kabul edilmesi ile ilgili, inatla ve cahil cesareti ile gidildiğini söyleyen Dönmez, öğretmenleri ve öğretmen olmak isteyenleri meslekten soğutacağını düşündüğünü şu sözlerle ifade etti: ''Öğretmenleri ve öğretmen olmak isteyenleri meslekten soğutmak ve yıldırmak için bunca çaba niye? Hala öğretmenliğe kaynaklık eden fakültelere binlerce öğrenci alınıyor, hiç mi umurunuzda değil, hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Onlar bu ülkenin, bizim çocuklarımız değil mi?’’

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile asgari eğitim süresinin 6 yıla çıkacağını ifade eden Dönmez, geçen sürenin sonunda ise atanma garantisinin olmadığını ve buradaki eğitimin lisansüstü eğitim olarak da sayılmadığını sosyal medya hesabından belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi