SGK prim borçları bazı durumlarda silinebilir. Bu durumlar şöyledir:

  • Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından re’sen GSS kapsamına alınmış bir kişi, sonradan bu kapsamda olması gereken kişilerden biri olmadığını kanıtlar ise bu kişinin GSS tescil işlemi iptal edilir ve bu işlemin sonucu olarak prim borçları da silinir.
  • Öğrenci olan bir kişi, anne ya da babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkına sahip ise, öğrencilik dönemine ait borçları silinir. Ama; öğrenci belgesi ile durumunu kanıtlamalıdır.
  • Boşanmış ya da bekar bir kız çocuğu, anne ya da babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkına sahip ise ve SGK’ya başvurur ise, anne ya da babası üzerinden sağlık yardımı alma hakkı olan döneme ait prim borcu silinir.
  • SGK tarafından re’sen GSS kapsamına alınan bir kişiye, gelir testi başvurusu yapması gerektiğine dair yazı gönderildi ise ve kişi, yazının kendisine ya da yakınına tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde gelir testine başvurmuş ise, test sonucunda aile içindeki kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin üçte birinden az çıkar ise bu kişinin GSS tescil işlemi, devlet tarafından ödenecek kişiler olarak değiştirilir ve prim borçları silinir. Eğer kişi gelir testi başvurusunu tebligat tarihinden itibaren bir ay sonra yapar ise GSS borcu sadece başvuru tarihinden itibaren silinir.

Fakat; bu durumlar haricinde ödenmeyen SGK primleri silinmez. Üzerine faiz binerek prim borcu artmaya devam eder.

Ödenmeyen SGK Primleri Nasıl Hesaplanır?

Sigorta primi hesaplaması her yıl değişiklik gösterebilen bir ödemedir. Bu hesaplama, brüt ücret üzerinden işçi, işveren ve işsizlik oranları bazında yapılır. Sigorta priminin hesaplanabilmesi için öncelikle brüt ücret belirlenir. Brüt ücret üzerinden prim oranları uygulanarak gerekli hesaplamalar yapılır.

İndirimsiz hesaplama yapıldığında sigorta primi aylık brüt kazancın %37.5’ine eşit olur. Hesaplamada şu oranlar dikkate alınır:

  • İşçi sigorta prim oranı: %14
  • İşveren payı oranı: %20.5
  • İşçi işsizlik sigortası oranı: %1
  • İşveren işsizlik sigortası oranı: %2

Ödemelerin Dağılımı Şöyledir:

  • İşçi sigorta primi ve işçi işsizlik sigortası çalışanın maaşından kesilir.
  • İşveren payı ve işveren işsizlik sigortası ise işveren tarafından ödenir.

Ödenmeyen SGK Primleri Gider Yazılır Mı?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun “primlerin ödenmesi” başlıklı 88. maddesinin 11. fıkrasında yer alan ifadeye göre ödenmeyen SGK primleri gider olarak yazılamamaktadır.

Sigorta Primi Ne Zaman Ödenir?

Sigorta primi ödemeleri her ayın son gününde yapılır. İşverenler bu tarihte hem kendi primlerini hem de çalışanlarının primlerini ödemekle yükümlüdür. Eğer ayın son günü tatil gününe denk gelir ise ödeme tatil gününden sonraki iş gününde gerçekleştirilebilir.

Sigorta primleri zamanında ödenmez ise ödenmeyen tutarlara gecikme zammı uygulanır. İlk 3 ay için gecikme zammı oranı %3, sonraki aylar için ise %2 olarak belirlenmiştir. Bu nedenle gecikme zammı riskini önlemek için sigorta primlerinin her ayın son gününde ödenmesi önemlidir.

“Kentsel dönüşüm değil, kentsel bozuşum” “Kentsel dönüşüm değil, kentsel bozuşum”

Sigorta Primi Nasıl Sorgulanır?

Sigorta primi sorgulaması, prim gün sayılarınızın doğru hesaplandığından ve eksiksiz yatırıldığından emin olmak için oldukça önemlidir. Bu sayede herhangi bir hata tespit edildiğinde zamanında müdahale ederek hak kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

Dilerseniz e-Devlet sistemi üzerinden, isterseniz Alo 170 hattına ulaşarak sigorta primlerinizi sorgulayabilirsiniz.

Muhabir: Mert Yağız Semerci