Kavak Deltası, Suvla Tuz Gölü, Gökçeada Dalyanı, Biga Çayı ve sulak çayırları, Çardak Lagünü, Sarıçay Deltası, Umurbey Lagünü, Kumkale Sazlığı, Akşin Deltası ve Araplar Boğazı gibi alanlar, son yıllarda kuş türlerinin artışıyla dikkat çekiyor.

SU KUŞLARININ SAYISI HER YIL ARTIYOR

Uluslararası Sulak Alan Kurumu (Wetlands International) tarafından kuzey yarım kürede eş zamanlı olarak yürütülen kış ortası su kuşu sayımları (KOSKS) kapsamında bu yıl Çanakkale’deki sulak alanlarda 51 türe ait 15 bin 660 su kuşu tespit edildi. 2022’de yapılan sayımda 44 türden 7 bin 808, 2023’te 39 türden 9 bin 281, 2024’te ise 40 türden 11 bin 929 su kuşunun kayıt altına alındığı belirtildi.

SULAK ALANLAR KORUMA ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu, 4 Nisan 2014’te yürürlüğe giren Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği doğrultusunda bölgede koruma ve denetim çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Hacıalioğlu, 2019’da Gökçeada Tuz Gölü’nün “ulusal öneme sahip sulak alan” ilan edildiğini, geçen yıl ise Kumkale Deltası’nın “mahalli sulak alan” olarak tescil edildiğini dile getirdi. 2024 yılı itibarıyla Kavak Deltası, Suvla Tuz Gölü ve Çardak Lagünü’nün de mahalli sulak alan olarak tescil edilmesi için teklif sunulduğunu belirtti.

Türkiye’nin 30 Aralık 1993’te Ramsar Sulak Alanlar Sözleşmesi’ne taraf olduğunu hatırlatan Hacıalioğlu, sulak bölgelerin su kuşları için hayati bir beslenme alanı olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu alanların su kalitesini artırarak ekosisteme önemli katkılar sunduğunu, sel ve taşkınları önleyici rol oynadığını, karbon depolama açısından da büyük önem taşıdığını ifade etti.

SU KUŞLARINDA GÖZLE GÖRÜLÜR ARTIŞ

Çanakkale’nin önemli sulak alanlara sahip olduğunu belirten Hacıalioğlu, kış ortası su kuşu sayımlarının her yıl ocak ayının ikinci haftasında tüm kuzey yarım kürede eş zamanlı yapıldığını söyledi. Su kuşlarının yazın Avrupa’ya ve kuzeye göç ettiğini, kışın ise soğuk hava koşullarından kaçınarak güneye, Türkiye’ye geldiğini aktardı. Son iki yıldır Avrupa’da sert geçen kışlar nedeniyle Çanakkale’deki sulak alanlarda kuş popülasyonunda artış yaşandığını belirten Hacıalioğlu, bu yıl yapılan sayımlarda 51 türe ait 15 bin 660 kuşun tespit edildiğini açıkladı.

NESLİ TEHLİKEDEKİ TÜRLER GÖRÜLDÜ

Hacıalioğlu, Gelibolu Yarımadası’nda Küçükanafarta ve Büyükanafarta köyleri yakınında bulunan Suvla Tuz Gölü’nün “denizel” ve “kıyısal” sulak alan özellikleriyle kuşlar için önemli bir konaklama noktası olduğunu dile getirdi.

Suvla Tuz Gölü’nün kıyı akıntıları ve dalgalar tarafından taşınan materyalin kıyı oku oluşturarak Suvla Koyu’nun ağzını kapatması sonucu meydana geldiğini aktaran Hacıalioğlu, bölgede yapılan bitki envanter çalışmalarında 85 farklı tür tespit edildiğini belirtti. En yaygın türler arasında kuduz otu, şebboy, feriban otu, atnalı, sığır dili, bodur kekik ve gelincik yer aldı.

Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre dünya genelinde nesli tehlike altında olan flamingo, suna, angıt, çeltikçi, tepeli pelikan ve kılıçgaga gibi türlerin Suvla Tuz Gölü’nde gözlemlendiğini söyleyen Hacıalioğlu, bu yıl yapılan çalışmalarda bölgede 20 türe ait 3 bin 145 kuşun tespit edildiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi