Haber: Osman BEKAR

(AYDIN) - Aydın Nazilli ilçesi Kasaplar ve Lokantacılar Odası Başkanı Mahmut Arslan, yaz mevsimiyle birlikte artacak düğün cemiyetleri öncesinde düğün sahiplerini uyardı. Arslan, "Cemiyet sahibi talep eder, aşçı çağırır, ücretini verir. Orkestra çağırır, ücretini verir. Bütün bunlar cemiyet sahibinin talebiyle olur. Böyle bir zehirlenmede birinci derecede cemiyet sahibi sorumludur. Eğer aşçı kayıtlı değilse ikinci derecede aşçıdır. Eğer aşçının kaydı yoksa cemiyet sahibinin vay haline" dedi.

Nazilli Kasaplar ve Lokantacılar Odası Başkanı Mahmut Arslan, Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısı düzenleyerek düğün sezonu öncesinde yemeklerde yaşanabilecek olumsuz durumlara dikkati çekti. Arslan, düğün yemeklerinde yaşanabilecek olası bir sıkıntıda birinci derecede sorumlunun düğün sahibi, ikinci derecede ise yemeği yapan kişi olacağını vurguladı.

"Zehirlenme durumunda birinci derecede düğün sahibi sorumlu"

Olası bir gıda zehirlenmesi veya istenmeyen bir durumda ilk sorumlunun düğün sahibi olacağının hatırlatan Arslan, "Cemiyet sahibi talep eder, aşçı çağırır, ücretini verir. Orkestra çağırır, ücretini verir. Bütün bunlar cemiyet sahibinin talebiyle olur. Böyle bir zehirlenmede birinci derecede cemiyet sahibi sorumludur. Eğer aşçı kayıtlı değilse ikinci derecede aşçıdır. Eğer aşçının kaydı yoksa cemiyet sahibinin vay haline" şeklinde konuştu.

Arslan, düğün sahiplerine seslenerek, evlatlarının mutluluğunu görme hayallerinin kabusa dönüşmemesi için dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Vatandaşların, anlaştıkları kişinin odaya kayıtlı olup olmadığını Nazilli Lokantacılar ve Kasaplar Odası'nı arayarak teyit edebileceklerini söyledi. Şu anda odaya kayıtlı 55 aşçı bulunduğunu belirten Arslan, piyasada kayıt dışı birçok kişinin yemek yaptığını ve bunun hem malzeme hem de aşçı açısından risk taşıdığını ifade etti.

"Şu anda odamıza kayıtlı 55 aşçı var"

Oda kaydı ve vergi kaydı olmayan aşçılarla çalışılması durumunda herhangi bir sorun yaşanması halinde muhatap bulunamayacağını dile getiren Başkan Arslan, kayıtlı aşçıların ise malzeme tedarik zincirlerinin denetlenebilir olduğunu söyledi. Vatandaşların bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını ve kısa süreli deneyimlerle uzmanlaştığını iddia eden kişilere itibar etmemeleri gerektiğini vurguladı.

Arslan, "Bizler hepimiz cemiyet yaptırıyoruz. Bizim yüzümüzü güldüren aşçıdır, orkestradır. Yemeği yiyen giderken eğer ki yemek güzelse 'Aşçı güzel yapmış' der ve teşekkür eder. Ben bunları söylerken odamıza kayıtlı olmayan aşçılara yemeğimizi yaptırmayalım diye söylüyorum. Çünkü sezona girdik Nazilli'de haftada belki 50 taneden aşağı cemiyet yoktur. Şu anda odamıza kayıtlı 55 aşçı var, kayıtsızlar da var. Bunlar bir de çok ilginçtir ama internetten paylaşım yapıyorlar" dedi.

Nazilli Kasaplar ve Lokantacılar Odası Başkanı Mahmut Arslan, ilçedeki halk lokantası ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Halk lokantalarının belediyelerin tercihi olduğunu ve sonuçta siyaset yaptıklarını ifade eden Arslan, amaçlarının vatandaşa hizmet etmek olduğunu söyledi. Fiyatların uygun olması nedeniyle birçok vatandaşın halk lokantasında yemek yediğini bildiğini belirten Arslan, bu konuda herhangi bir eleştiride bulunma lükslerinin olmadığını ve bunun Büyükşehir Belediye Başkanı'nın vatandaşa yaptığı bir hizmet olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: ANKA