Rutte yaptığı uyarının altını çizerek "Savaş dönemi zihniyetine geçmemizin zamanı geldi" dedi. Belçika'nın başkenti Brüksel'de Carnegie Europe düşünce kuruluşunun düzenlediği “NATO, Savaşı Önlemek İçin Savunmasını Artırmalı” başlıklı etkinlikte konuşan Rutte, NATO’nun stratejik öncelikleri ve savunma harcamalarına ilişkin önemli mesajlar verdi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YILLARA HAZIR DEĞİLİZ"

Rutte, NATO müttefiklerine yönelik şu anda doğrudan bir tehdit olmadığını ancak gelecekte karşılaşılabilecek tehlikeler konusunda endişeli olduğunu dile getirdi:

"Dört ila beş yıl içinde karşımıza çıkacak olanlara hazır değiliz. Tehlike hızla yaklaşıyor ve başka yöne bakamayız. Ukrayna’da olanlar burada da yaşanabilir. Bu savaşın sonucu ne olursa olsun, gelecekteki tehlikelere hazırlık yapmadığımız sürece güvende olmayacağız."

Savunma harcamalarının ve üretiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Rutte, "NATO topraklarında bir sonraki büyük savaşı önleyebiliriz ancak bunun için daha hızlı ve kararlı olmamız gerekiyor" dedi.

"TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ’Nİ ZİYARET ETTİM"

Rutte, NATO’daki görevi süresince Avrupa’daki savunma üretim kapasitesini gözden geçirmek için ziyaretler yaptığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ni (TUSAŞ) ziyaret ettim. Sahip oldukları kapasiteyi yerinde gördüm ve endüstri temsilcileriyle bir araya geldim."

"SAVUNMA SANAYİMİZ ÇOK KÜÇÜK, PARÇALI VE YAVAŞ"

Avrupa’nın savunma sanayisinin on yıllardır düşük yatırımlarla zayıfladığını ifade eden Rutte, şu eleştirilerde bulundu:
"Savunma sanayimiz çok küçük, çok parçalı ve çok yavaş. Diğer yandan, Rus silah fabrikaları gece gündüz ekipman üretmeye devam ediyor. Ukrayna’daki kahramanca direnişe rağmen Rusya beklediğimizden çok daha hızlı toparlanıyor ve savaş alanında dersler çıkarıyor."

"ÇİN VE RUSYA HIZLA İLERLİYOR"

Rutte, Çin’in askeri kapasitesinin hızla büyüdüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bazı kaynaklara göre Çin, yüksek teknolojili silah ve ekipmanları ABD’den beş ila altı kat daha hızlı üretiyor. Uzay kabiliyetlerini artırıyor, nükleer cephaneliğini genişletiyor ve mühimmat yatırımlarını yoğunlaştırıyor."

Rusya ve Çin’in ilerlemesinin NATO için ciddi bir risk oluşturduğunu vurgulayan Rutte, "Sanayimizi güçlendirirsek rakiplerimizi geride bırakabiliriz. Daha neyi bekliyoruz?" diye sordu.

Soğuk Savaş dönemine kıyasla NATO’nun daha düşük savunma harcamaları yaptığını belirten Rutte, özgürlük ve güvenliğe yönelik tehditlerin ise o döneme göre daha büyük olduğunu ifade etti:
"Caydırıcılığımızı uzun vadede muhafaza etmeliyiz. Bunu yapabiliriz. Daha önce başardık, yine başarabiliriz. Kimsenin bize saldırmayı aklına getirmemesi gerekiyor."

"İKİ ÜLKE DE İLERLEME KAYDEDİYOR"

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere dair soruları yanıtlayan Rutte, iki ülkenin ilişkilerinde ilerleme kaydettiğini belirtti:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Miçotakis ile konuşmalarımda, ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını gördüm. Türkiye’nin NATO’nun genel savunmasındaki kilit rolü ve güçlü savunma sanayisi altyapısı çok net."

ABD’nin Seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın NATO’dan ayrılma tehdidiyle ilgili bir soruya ise Rutte şu yanıtı verdi:
"Trump, ABD’nin aşırı harcama yapmadığından emin olmak istiyor ve biz yeterince çaba göstermiyoruz. Bu konuda haklı. Ancak bunu sadece ABD için değil, kendi güvenliğimiz için yapmalıyız."

Rutte, NATO’nun caydırıcılık gücünü artırmak için kararlılıkla hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ